Novo istraživanje

Konzumacija pet do šest suhih šljiva dnevno može utjecati na vaše zdravlje

24.05.2024.
u 11:10

Nedavna istraživanja otkrila su da suhe šljive ne samo da pomažu u probavi, već mogu značajno doprinijeti jačanju kostiju.

Studija objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da konzumacija samo šake suhih šljiva dnevno može smanjiti upalne markere povezane s gubitkom koštane mase kod žena u postmenopauzi.

Istraživanje je provedeno na 183 žene u dobi od 55 do 75 godina. Nekima je rečeno da konzumiraju 50 grama suhih šljiva dnevno, dok su druge konzumirale dvostruko veću količinu. Treća skupina nije konzumirala suhe šljive.

Nakon 12 mjeseci, istraživači su prikupili uzorke krvi i analizirali razine proupalnih citokina, proteina koji signalizira upalu u tijelu.

Rezultati su pokazali da su žene koje su konzumirale suhe šljive imale smanjenu razinu proupalnih citokina, što ukazuje na poboljšanje zdravlja kostiju.

"Kronična upala je u podlozi brojnih kroničnih bolesti, uključujući osteoporozu," izjavila je Connie J. Rogers, voditeljica Odsjeka za prehrambene znanosti na Univerzitetu Georgia i autorica studije.

Oko 11 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama pati od osteoporoze, a dvije trećine su žene u postmenopauzi. Ova skupina posebno je osjetljiva na razvoj osteoporoze zbog smanjene proizvodnje estrogena koji štiti koštanu masu, piše Health.

Leslie Bonci, glasnogovornica Kalifornijskog odbora za suhe šljive, objasnila je kako suhe šljive sadrže brojne hranjive tvari koje pomažu u jačanju kostiju. "Vitamin K u suhim šljivama pomaže u transportu kalcija do kostiju, dok kalij i magnezij doprinose gustoći kostiju. Bor pomaže u sprječavanju gubitka kalcija i demineralizacije kostiju, a biljne hranjive tvari sprječavaju oksidativno oštećenje koštanih stanica", rekla je Bonci.

Iako su rezultati studije obećavajući, autori naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjima na raznolikoj populaciji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije