Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Koliko su trajali najkraći brakovi u BiH? Neki se razveli za samo par dana

16. veljače 2020. u 16:03 0 komentara 315 prikaza
razvod
Foto: ilustracija

Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mjere i kraće - u mjesecima ili danima. Tako je u Bijeljini prije nekoliko godina zabilježen slučaj gdje je par pod istim krovom uspio 'sastaviti' tek 12 dana. Sličan slučaj dogodio se u Trebinju, gdje su se mladenci vjenčali u subotu, a zahtjev za rastavu braka podnijeli su već sljedeće srijede, što znači da su samo tri dana bili u braku, piše Klix.ba. 

"U 2018. godini u Federaciji BiH razvedeno je 109 brakova koji su trajali kraće od godinu dana. Najduži brak razveden u 2018. godini trajao je 62. godine", naveli posljednje obrađene podatke iz Federalnog zavoda za statistiku.

Najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najkraći samo 13 dana. Ovo pokazuje analiza Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojoj je je najstariji mladoženja imao 90 godina, dok je najstarija nevjesta imala 86 godina.

Statistika pokazuje da su, od razvedenih brakova u Republici Srpskoj tijekom 2018. godine, tri najduža trajala 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je razveden u ovoj godini trajao je dva mjeseca.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psihologinja Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u uključenim stranama, dakle supružnicima. Prema njezinim riječima brak nerijetko ne opstaje radi nezrelosti jednog od supružnika.

"Zrelost je spremnost pojedinca da se suočava s određenim životnim izazovom i netko je za brak zreo sa 20 godina, a netko nije ni sa 40, iako mi kulturološki imamo jasne dobne granice i odrednice kada je nešto vrijeme činiti, udavati se i ženiti se. Usljed tih kulturoloških i socijalnih pritisaka često mladi parovi ulaze u brak potpuno nespremni da se suočavaju sa svim onim što zajednički život donosi. On zahtjeva od svake strane kompromis, spremnost na razumijevanje i jasno artikuliranje vlastitih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih. Ovu vještinu stječemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas te i način na koji plovimo kroz život i brak", pojašnjava Hasanagić.

Razvod braka je postao učestala pojava u našoj zemlji, ništa drugačija u odnosu na druge europske zemlje i to posebno ukoliko nije sukoban i ukoliko ne zahvaća mentalno zdravlje djece iz tog braka, kao i supružnika.

"Dobro bi bilo da imamo znatno više programa usmjerenih na prevenciju koji se bave obitelji kao osnovnom ćelijom društva, da imamo više edukativnih sadržaja koji će biti dostupni na TV-u, a u kojima se govori o značaju adekvatnih komunikacijskih vještina, o poticanju sreće i dobrih međuljudskih odnosa, zadovoljstva životom, pa samim tim i poticanju kvalitete bračnih odnosa, bez da se nekoga uvjerava ili tjera da ostane u braku ako je nesretan, ili da se onaj drugi osjeća loše na bilo koji način što je izašao iz braka u kojem nije bio sretan", navela je Hasanagić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.