stručnjaci otkrili

Koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja?

jaja
Dreamstime
07.02.2022.
u 08:18

Pokvarena tvrdo kuhana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja

 

Nakon što jednom napravite savršeno tvrdo kuhano jaje, vjerojatno ćete ga poželjeti dodati u svaki obrok. Može biti doručak u pokretu, dio sendviča, salate, francuskog krumpira…

Tvrdo kuhana jaja izvrsna su tijekom cijele godine, ali najpopularnija su u proljeće. Kako se bliži vrijeme ukrašavanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih. Osim što je zabavno svim generacijama, tvrdo kuhano jaje će biti i neizostavan obrok na Uskrs i uskrsni ponedjeljak.

Ali prije nego što krenete uživati u tvrdo kuhanima jajima, odgovorimo na prastaro pitanje: koliko dugo su ovako spremljena jaja sigurna za konzumaciju?

Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuhana jaja držati u hladnjaku. Ako su još u ljusci, ostat će ukusna tjedan dana nakon što se skuhaju. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Nitko ne preporučuje zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje, donosi N1

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država savjetuje da tvrdo kuhana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuhanu ili ne, ne ostavljate na temperaturama između 4 i 60 stupnjeva Celzijevih dulje od dva sata. To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stupnja Celzijeva, a vi primjerice spremate roštilj, lako pokvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata, prenosi Index.

Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuhano jaje?

Vrlo jednostavno – prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuhana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni je li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vrijedno rizika.

 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije