Stvaranje stabilne većine

Koalicija SDA-HDZ-SBB ima neupitan izborni i nacionalni legitimitet

07.10.2015.
u 07:29

Koalicija HNS-a uvjerljivi pobjednik izbora u hrvatskom biračkom tijelu, dok su 
SDA i SBB dobili više od 60 posto bošnjačkih glasova na prošlogodišnjim izborima

Federacija BiH ponovno ima parlamentarnu većinu nakon što su čelnici dvije vodeće bošnjačke narodnjačke stranke Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić na jednom u nizu sastanaka dogovorili potrebu zajedničkog djelovanja na provedbi reformi, piše Večernji list.

Iako odluka o ulasku SBB-a u vlast na federalnoj razini još nije donesena, čelnik te stranke najavio je da će zastupnici SBB-a u Parlamentu Federacije u petak glasovati za rebalans proračuna koji je predložila postojeća entitetska Vlada. SBB će, kako je najavio Radončić, podržati reformske mjere, a prvu potvrdu toga imat ćemo već u petak. Dakle, čak i ako ne bude ulaska SBB-a u izvršnu vlast, ta stranka će pružati potporu manjinskoj Vladi.

To praktično znači da Vlada FBiH sada ima potporu 29 zastupnika SDA, 16 iz SBB-a te 12 zastupnika hrvatske koalicije predvođene HDZ-om. Tih 57 zastupnika će Vladi Federacije osiguravati stabilnu većinu za provedbu mnogih reformi koje nas očekuju. Ono što je posebno važno je da je sada spriječena mogućnost ucjena od malih stranaka koje su u nekim drugim kombinacijama razmatrane kao potencijalni koalicijski partneri. Legitimitet nove parlamentarne većine je neupitan jer osim što imaju skoro 60 posto potpore u oba doma Parlamenta FBiH, ove stranke imaju i uvjerljivu nacionalnu reprezentativnost. Naime, poznato je da je koalicija HNS-a uvjerljivi pobjednik izbora u hrvatskom biračkom tijelu, dok su SDA i SBB dobili više od 60 posto bošnjačkih glasova na prošlogodišnjim izborima. Sve ih to čini autentičnim predstavnicima izborne volje dva naroda.

Sada se očekuje i intenziviranje rada federalnog Parlamenta koji je proteklih mjeseci skoro potpuno zamrznuo svoju aktivnost čekajući ishod priče o političkoj potpori Vladi. Brojne reforme su u pripremi, radi se na zakonskim prijedlozima. Slobodno se može reći da je sada otvoren put reformama jer prvi put nakon dugo vremena imamo nepodijeljenju potporu snažne parlamentarne većine reformama. Uz vjetar u leđa koji ovom procesu pruža međunarodna zajednica pa i konstruktivan odnos dijela oporbe, Federacija, a time i BiH, na dobrom su putu da konačno naprave ozbiljan iskorak u pozitivnom pravcu.

Naravno, najpoželjnije rješenje za SDA i HDZ je ulazak SBB-a i formalno u izvršnu vlast, odnosno u Vladu Federacije. Time bi se i odgovornost, ali i utjecaj u vlasti ravnomjernije raspodijelio. Po mnogima bi ovo mogla biti dobitna politička formula za duže vremensko razdoblje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?