U izdanju HAZU u BiH

Knjiga koja crno na bijelo govori o neravnopravnosti Hrvata u BiH

20.06.2017.
u 10:15

U izdanju Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, iz tiska je izašla knjiga Mate Tadića dopredsjednika Ustavnog suda BiH pod nazivom “Ustavnopravni položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini”.
Riječ je o nastavku iznimno vrijedne i u javnosti dobro primljene knjige objavljene prije tri godine pod naslovom “Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH od Washingtonskog sporazuma do danas” u nakladi Matice hrvatske Mostar i autora.

Demografska poraznost

“Cilj mi je upoznati širu javnost sa stvarnim ustavnopravnim položajem Hrvata u BiH s aspekta njihove ustavne pozicije i kako se ta pozicija mijenjala od 1994. godine kada je potpisan Washingtonski sporazum, uglavnom na štetu Hrvata, te kako su u tim štetnim promjenama najvećim dijelom sudjelovali međunarodni predstavnici” - stoji u pregovoru autora knjige.
Iako se ne bavi demografijom, knjiga donosi zanimljive brojke glede popisa stanovništva i udjela Hrvata u BiH.
Od popisa 1948. godine broj Hrvata u BiH u apsolutnim brojkama rastao je sve do 1981. godine.
Broj Hrvata katolika u BiH 2010. godine je, prema crkvenoj evidenciji, manji nego je to bilo prije sto godina (1913. godine bilo je 458.999 katolika Hrvata, a 2010. godine 441.432).
Hrvati (katolici) su, od najmnogobrojnijeg naroda u BiH 1463. godine, svedeni na najmanji udio u odnosu na druga dva naroda. Posljednji popis stanovništva pokazuje da su Hrvati s današnjeg teritorija Republike Srpske, gotovo potpuno iseljeni ili protjerani. Autor knjige zaključuje da je Washingtonski sporazum koji su Hrvati prihvatili i potpisali, izvorno bio relativno povoljan za status Hrvata u Federaciji BiH.

Dvije akademije, dvije države

Mnoge njegove izmjene koje su učinjene od 1994. godine do danas, pogoršale su položaj Hrvata u Federaciji BiH.
Najveći broj negativnih amandmana je rezultat djelovanja međunarodne zajedice u BiH (Visokog predstavnika).
Popis stanovništva iz 2013. godine ipak daje nadu na opstanak Hrvata u BiH. Iz Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH obavijestili su nas kako će nova knjiga Mate Tadića biti predstavljena u ponedjeljak 26. lipnja 2017. godine, s početkom u 12 sati, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, u velikoj dvorani Akademije na Trgu Nikole Šubića Zrinskog.
Bit će to ujedno i prvi službeni susret dviju hrvatskih akademija iz dviju država BiH i RH. Pozdravne riječi nazočnima će uputiti predsjednici akademija Zvonko Kusić i Jakov Pehar te Ljerka Ostojić.
O knjizi će govoriti Mato Arlović, Ivo Lučić, Josip Muselimović i sam autor Mato Tadić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije