Borjana Krišto

Ključno je da jedan narod ne bira drugom predstavnike

asdf
15.10.2015.
u 06:15

Interresorna radna skupina sastavljena od predstavnika državnog Parlamenta, Vijeća ministara i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), koja tek treba početi raditi na izmjeni izbornog zakonodavstva, održala je jučer prvu sjednicu, a očekivanja sudionika su da se uz potporu političkih lidera, koji nisu izravno uključeni u ove razgovore, ide na rješavanje ključnih prijepora vezanih uz provedbu sudskih presuda i ostvarenje jednakopravnosti naroda u izbornom procesu.

Provesti presude

Za predsjedatelja ove Interresorne radne skupine izabran je Branko Petrić iz SIP-a, a zamjenici su mu, također, članovi ove institucije zadužene za provedbu izbora Ahmet Šantić i Vlado Rogić. Kako je za “Večernjak” potvrdila predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, članovi ove radne skupine složili su se kako se radi o vrlo složenom ustavno-pravnom i političkom pitanju zbog čega su najavili da će na izvjestan način u cijeli proces kao potpora biti uključeni i čelnici stranaka. “Što se tiče izmjena izbornog zakonodavstva, svi smo iskazali spremnost raditi na primjeni presuda, od međunarodnih do domaćih sudova, kakva je primjerice presuda Ustavnog suda BiH vezana uz grad Mostar”, objasnila je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Prema njezinim riječima, za hrvatsku stranu najvažnije je da se osiguraju načela kako se više ne bi ponavljali slučajevi izbora nelegitimnih predstavnika što je zemlju dovelo u ozbiljnu političku krizu. “Moramo učiniti sve da dobijemo takva rješenja kako se više ne bi događalo da jedan narod bira drugome političke predstavnike. Za to je ključno sada izgraditi međusobno povjerenje”, rekla je Krišto za Večernjak.

Iskorak za Mostar

Dodala je kako bi dobar iskorak za postizanje drugih dogovora bilo konačno rješenje oko održavanja izbora u Mostaru. Dva puta slične interresorne radne skupine razradile su prijedloge izmjena i poboljšanja izbornog zakonodavstva, a aktualna će raditi i na izmjenama zakona o financiranju političkih stranaka. Po riječima predsjedatelja državnog Doma naroda Bariše Čolaka, očekuje se postizanje dogovora koji bi bio prihvatljiv svim stranama kako bi se otklonile zapreke koje sada stoje pred BiH, od presuda za Mostar do slučaja ‘Sejdić-Finci’. “Najvažnije je da izmijenimo izborno zakonodavstvo po kojemu bi se lokalni izbori već sljedeće godine održali po novim pravilima”, rekao je Čolak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije