Četvrti samit

Kinezi žele sagraditi ceste u Federaciji BiH

dionice
Foto: VL FOTO
1/7
27.11.2015.
u 11:29

Na Četvrtom  samitu 16 zemalja centralne i istočne Europe i Narodne Republike Kine  kao i na bilateralnim sastancima sa predstavnicima Vlade Narodne Republike Kine, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je perspektive ulaska kineskih investitora u našu zemlju. Istaknuo je značaj novih modela financiranja koji su neophodni kako bi se održao kontinuitet građenja.  Naglasio je da je potrebno  kombinirati druge modele s tradicionalnim zajmovima kako bi se ubrzala izgradnja autocesta i brzih cesta.
  
Direktor JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo  i direktor JP Autoputeva RS Dušan Topić prezentirali su nove projekte izgradnje autocesta i brzih cesta koje bi mogle financirati kineske kompanije i banke.

Direktor Bučo je kazao da  treba zauzeti proaktivno stajalište prema ovoj zemlji,  jer Kina sa  izgrađenim 110 hiljada kilometara autoputeva je na prvom mjestu u svijetu. Istaknuo je prednost o pravcima saradnje i mogućim ulaganjima kineskih investitora u oblast transporta u BiH, posebno  nastavak izgradnje autoceste na Koridoru Vc, što predstavlja ključni infrastrukturni regionalni i europski projekata od vitalnog značaja za BiH.

JP Autoceste FBiH je pripremilo i prezentiralo šest projekata za izgradnju novih 107 kilometra autoceste. Riječ je o dionicama na lokalitetima Zenice, Žepča do Doboja, potom južni dio Koridora Vc Konjic - Mostar - Buna. Navedene dionice su spremne za izgradnju, završeni su idejni projekti studije izvodljivosti i ishodovane okolišne dozvole.

Također je prezentiran projekat izgradnje brze ceste Lašva – Travnik, dužine 24 kilometra koji bi se gradio modelom koncesije projektuj - finasiraj - izgradi - vrati naručiocu. Ovaj transportni pravac se nalazi na novoj osnovnoj europskoj transportnoj mreži.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je sudionicima samita da BiH ima najveći potencijal za domaća i strana ulaganja upravo u sektoru transporta i iz tog razloga predložio je da BiH početkom iduće godine bude domaćin ekonomskog foruma koji bi se fokusirao na infrastrukturu, turizam i proizvodne kapacitete.  

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?