Sarajevo

Kazna za građane koji se voze u nezakonitim taksi vozilima 50 KM

taxi
01.04.2016.
u 13:02

Nakon što je Skupština Sarajevske županije u srijedu usvojila izmjene i dopune Zakona o taksi prevozu, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova SŽ i komunalni redari su pojačali kontrole taksi vozila, kao i putnika koji se voze u njima.

Premijer SŽ Elmedin Konaković je kazao da je Zakonom uređena raspodjela sredstava od taksi stajališta te preciznije definiran inspekcijski i policijski nadzor u kontroli taksi prijevoza u županiji. Istaknuo je da je također i Zakon o unutarnjim poslovima, policiji omogućio dodatne ovlasti, te policija sada može kontrolirati nezakonite taksi prevoznike.

Kazao je da bi primjenom dopuna i izmjena Zakona efikasnost MUPSŽ trebala doprinijeti tome da čak i ovaj tjedan bukvalno ne bude više divljih taksista na ulicama Sarajeva.

- Onda bi se stvorile pretpostavke da pustimo u promet nove licence, svakako uz procjenu hoće li to ugroziti postojeće taksi prevoznike, jer su oni kategorija o kojima mi vodimo računa, ali mislim da ima prostora da se nove licence prometuju, a da Županija od toga zaradi, da one budu na tržišnoj utakmici, kazao je Konaković, javlja Fena. 

To je naredni korak koji Vlada SŽ analizira.

Ovim je zakonom između ostalog propisano i da će se dio naknade za korištenje taksi stajališta koji pripada županiji uplaćivati na depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda SŽ, a uplaćena sredstva će se rasporediti na poseban namjenski račun Direkcije za puteve SŽ.

Jedna od odredbi ovog zakona nalaže da u vozilu koje ne posjeduje važeće registarske tablice sa slovnom oznakom “TA” ne može se nalaziti taksimetar, odnosno bilo koji drugi verificirani ili neverificirani uređaj za mjerenje cijene vožnje, sustav radioveze, krovna oznaka niti natpis koja sadrži riječ “Taxi” ili bilo koja druga krovna oznaka koja nije tvornički izvedena i koja ne predstavlja tvorničke oznake marke i tipa vozila”.

Dakle, vozila koja nemaju "TA" tablice i dopunsku taksi oznaku SŽ istaknutu na vidljivom mjestu više ne mogu obavljati taj posao.

Za građane je važno da razlikuju legalne od ilegalnih taksista, jer putnici koji se voze u nezakonitim vozilima mogu biti kažnjeni s 50 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?