Neobična ideja iz Posušja

Kavu iz Podbile pio i papa Franjo

Foto: Marija Medić Bošnjak
1/6
08.05.2017.
u 07:00

Kamene mlinice koje su se nalazile na potocima i rijekama u svim hercegovačkim općinama desetljećima su bile žila kucavica ovih krajeva. Baš kao što su tada, hraneći brojna gladna usta, praveći od žitarica brašno, osiguravale opstanak uglavnom u selima, danas se njihovom obnovom i ponovnim stavljanjem u funkciju hercegovačko selo pokušava otrgnuti od zaborava. Jedan takav primjer našli smo u općini Posušje, u mjestu Podbila, svega 15 kilometara udaljenom od Imotskog. Mjesto u kojem je nekada živjelo 700 ljudi danas ima svega 40 stanovnika. Jedan od njih je Milan Budimir koji ne samo da je odlučio ostati u rodnoj kući nego je pokrenuo proizvodnju jednog od najvećih, a svakako i najneobičnijih brendova tog dijela Hercegovine. Želeći očuvati stoljetnu tradiciju Hercegovaca, Milan je uspio, uz pomoć sumještana, obnoviti kamenu mlinicu na rijeci Ričini te proizvesti brend po kojem je selo postalo prepoznatljivo i koji je došao do samog pape Franje.

Uspjela ideja

Naime, nakon obnove mlinice, Milan je cijelo vrijeme razmišljao o proizvodnji nečega što će Podbilu izvesti iz “mraka” i učiniti je prepoznatljivom. I dosjetio se. Budući da mlinica ima tri mlina, uz kukuruz i pšenicu za koje je koristio dva mlina, na trećem je pokušao s kavom.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?