Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kaštele na planini Zahor među starim gradovima u BiH na najvećoj nadmorskoj visini

23. svibnja 2020. u 21:00 0 komentara 425 prikaza

Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta te Zavoda za zaštitu spomenika FBiH u pratnji fra Mirka Majdandžića, gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici, posjetili su Stari grad Kaštele, nacionalni spomenik BiH. Prvi je to posjet federalnih institucija tom spomeniku, ali, prema riječima Ante Vujnovića, ravnatelja Zavoda, ne i posljednji, piše Večernji list BiH. 

Kako se radi o specifičnom spomeniku, bit će potrebna dodatna istraživanja da bi se mogao donijeti plan restauracije koji je prvi preduvjet za mogućnost prikupljanja sredstava i početka trajne zaštite tog spomenika.

Načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak također je pozivao institucije i stručnjake da sagledaju stanje spomenika i predlože mjere sanacije i restauracije. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2017. donijelo je odluku da povijesno područje Kaštele bude proglašeno nacionalnim spomenikom.

Čelnici općine Kiseljak prethodno su radili na njegovu proglašenju nacionalnim spomenikom nakon što se ispostavilo da lokalitet katastarski pripada općini Kiseljak. Vjerujući, kao i mnogi, kako pripada Fojnici, inicijativu o uvrštavanju na popis nacionalnih spomenika pokrenuo je fra Nikica Vujica, nekadašnji fojnički gvardijan.

Tragovi Starog grada smješteni su na obroncima planine Zahor, na tromeđi općina Busovača, Kiseljak i Fojnice, na nadmorskoj visini od 1158 m. Ova tvrđava, uz Kozograd u Fojnici, na najvećoj je nadmorskoj visini od svih bh. starih gradova. U pisanim dokumentima spominje se već u XV. st.

Prema predanju, u spiljama su se skrivali fratri na čelu s fra Anđelom Zvizdovićem. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.