Davor Filipović

Kandidat za čelnika Zagreba: Sarajevo pamtim po zvucima granatiranja...

davor filipović
Igor Kralj/Pixsell
13.02.2021.
u 10:59

Transparetno vođenje gradskih financija. Uvođenje sustava nagrađivanja u cijelu gradsku upravu i Zagrebački holding. Ocjenjivanje gradskih službenika, što bi utjecalo na njihovu plaću. Dio je to konkretnih ideja kojima bi Davor Filipović, kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika, poboljšao funkcioniranje gradske uprave. Iznio ih je kada ga je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković proteklu srijedu predstavio kao osobu koja će ići u utrku za zagrebačkog gradonačelnika.

Iako su mjesecima krili tko bi njihov kandidat mogao biti, a spominjala su se različita imena, od ministra zdravstva Vilija Beroša, ministra financija Zdravka Marića, bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, pa i Mislava Hermana, predsjednika zagrebačke organizacije te stranke, do Damira Vanđelića, privremenog ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba, koji je ušao u najuži izbor, na kraju je ipak odluka “pala” na 36-godišnjeg Davora Filipovića. Ovaj rođeni Sarajlija zastupnik je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu i tajnik zagrebačkog HDZ-a. Neki su ga zbog toga prozvali Plenkovićevim “igračem s klupe”, no često se dogodi, naglasio je Filipović, strastveni košarkaš i ljubitelj tog sporta, da takvog igrača trener u zadnjoj minuti uvede u igru, pa on tricom “riješi” utakmicu. A to je ono, uvjeren je, što će se dogoditi u predstojećoj kampanji. Nije samo kod Filipovića žargon sportski. Zbog toga što je godinama trenirao košarku, a bio je i hrvatski juniorski reprezentativac, “rođeni” je borac, kažu njegovi kolege, i ne odustaje lako od svojih nauma.

U intervjuu za Večernji list odgovorio je i na pitanje o životu u Sarajevu.

Odrasli ste u Sarajevu i Splitu. Po čemu ćete pamtiti te gradove, s obzirom na tadašnje ratne okolnosti?

Sarajevo, kao grad u kojem sam se rodio, nikad neću zaboraviti. Nažalost najviše ga pamtim po zvucima razornih granatiranja i odlascima u podrum nebodera u kojem smo stanovali kako bi se, zajedno s drugim susjedima, zaštitili ili bolje rečeno pokušali zaštiti od bombardiranja. Split je nešto drugo. Tamo nismo bili izloženi strahotama koje su nas pratile u tada blokiranom Sarajevu. U Splitu sam završio sedmi i osmi razred osnovne škole te srednju Ekonomsko-birotehničku školu kao i treću i četvrtu godinu fakulteta. U tom sam gradu trenirao košarku u Košarkaškom klubu Split. S tim klubom sam ostvario brojne košarkaške uspjehe u pretkadetskom, kadetskom i juniorskom uzrastu. Nizali smo naslove prvaka države u svim tim dobnim uzrastima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije