korisni savjeti

Kako smanjiti potrošnju električne energije klima uređaja?

klima
Guliver/Thinkstock
28.06.2022.
u 20:43

U vrijeme kada je kućanstvima cijena struje u prosjeku porasla za deset posto, a poduzetnici kilovat sat plaćaju tri puta skuplje - štednja električne energije itekako nam je na umu. No, pri ekstremnim se vrućinama spas često traži u dobro rashlađenim prostorima. Upravo klima-uređaji poprilično podižu iznose na računima hrvatskih građana. 

U Dnevniku HTV-a donose kako su do prošle godine građanima liječnici savjetovali da povećaju temperaturu na klima uređajima, a danas nam to trebaju reći energetski stručnjaci.

Klima uređaji će prilično opteretiti i ovako skromne budžete. Stručnjak za tržište električne energije Nenad Kurtović istaknuo je da će klima uređaji opteretiti budžete tim više ako je temperatura u klima uređajima manja i ako se koriste više sati.

- Ako se temperatura postavi na 25 ili na 26 stupnjeva i tako pet ili šest sati u danu, onda je to trošak oko 1-1,50 KM u kućanstvima po danu. Kod poduzetnika je to puta tri, jer postoji ogromna razlika u cijeni, poručio je Kurtović.

Za klima uređaj osnovno je pravilo da se temperatura ne spušta na 20 ili 21 stupanj.

- U toj varijanti bi trošak od pet ili šest kuna, porastao na petnaest do dvadeset kuna u danu, rekao je.

Kada klima uređaj radi trebaju biti zatvoreni prozori i vrata. Uređaji koje ima svako kućanstvo, prijemnici, štednjaci, pogotovo oni na struju, hladnjaci, računala, također zagrijavaju prostorije u stanu.

- Tako da sve to treba ublažiti, a klima uređaje treba prilagoditi najboljem optimalnom rješenju, kazao je stručnjak za tržište električne energije.

Znači, daljinske upravljače od klima uređaja u ruke i temperature neke ne idu ispod 26 stupnjeva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije