budite oprezni

Kakav utjecaj imaju klima uređaji na zdravlje?

klima
Guliver/Thinkstock
20.07.2021.
u 17:30

Uključivanje klima uređaja tijekom ljeta svakako donosi veliko olakšanje. Postavlja se pitanje kako zrak koji cirkulira prostorijom može utjecati na zdravlje ljudi?

„Razumljivo je da klimatizacija može utjecati na ljudsko zdravlje, posebno ako se sustav za klimatizaciju ne nadgleda i ne održava redovito“, kaže dr. Sema Sarin, za Bustle.

Klima uređaj može biti dobar za vaše zdravlje jer olakšava vrijeme koje provodite u zatvorenom, a samim tim i spavanje, osobito tijekom ljeta. Istraživanje objavljeno u časopisu „Energy & Buildings“ pokazalo je kako su prisutni mali znakovi budnosti kad se uključi klima uređaj tijekom noći, ali da to ne utječe negativno na kvalitetu sna.

Ali, živjeti i raditi na visokim temperaturama nije dobro za vaš mozak. Studija Harvarda objavljena u „PLOS Medicine“, otkrila je da su tijekom vrelih ljetnjih dana studenti koji su živeli u studentskim domovima bez klima uređaja imali lošije rezultate na kognitivnim testovima od onih koji su živjeli u prostorijama u kojima je postojao klima uređaj, prenosi N1. 

Naravno, postoje i negativne strane korištenja klima uređaja.

Ako naglo pređete iz prostora u kojem je vruće u pretjerano rashlađenu prostoriju, bilo da se radi o vašoj kući, uredu ili automobilu, to može negativno utjecati na vaše zdravlje.

Negativan utjecaj klima uređaja na zdravlje

Istraživanje objavljeno u „Clinical & Translational Allergy“ otkrilo je da redovito prakticiranje tog prelaza može naštetiti vašim plućima, čineći vas ranjivijim na respiratorne bolesti. Dr. Dženet Neshajvat ističe da previše rashlađena prostorija može negativno utjecati na zdravlje.

„Dugotrajni hladni zrak može prouzročiti kontrakturu mišića, što može dovesti do bolova u zglobovima i drugih vrsta bolova, a to se može pogoršati ako ste dehidrirani“, kaže ona.

Previše hladnog zraka također može pogoršati astmu i isušiti sluznicu usta i nosa.

Dr. Sarin kaže da, ako imate suhu kožu, suhe oči ili ste dehidrirali, a radite i živite u klimatiziranom prostoru, takav zrak može utjecati na vaše zdravlje.

„Mnogi od ovih zdravstvenih simptoma su posljedica nedostatka svježeg zraka, vlage u zraku ili recirklirajućeg zraka koji sadrži štetne supstance“, kaže ona.

Može biti i gore ako imate alergije.

Dr. Nataša Bejan, kaže da grinje i polen mogu zaglaviti u filterima klima uređaja i mogu se osloboditi kada se klima uređaji uključe.

Ipak, ako samo povremeno koristite klima uređaj i redovito provjeravate jesu li filteri u dobrom stanju, pluća će vam biti zahvalna, ali i vaše srce.

Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju preporučuje čišćenje filtera ili njihovu zamjenu svaks dva tjedna, a najduže mjesec dana, osobito ako ste skloni alergijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije