upoznajte sebe

Jednostavna vježba disanja koja će vam pomoći da se riješite stresa, a možete je raditi i s djecom

19.08.2021.
u 09:00

Ova jednostavna vježba disanja će vam pomoći da se riješite stresa - disanje uz boje za vas i vaše najmlađe, savjetuje mag. psihologije Igor Čerenšek.

Ovo je vježba disanja koja se kombinira s imaginacijom, što je čini idealnom za djecu i kreativne pojedince. Upravo zato donosimo vam gotovu skriptu koju možete pročitati djetetu i tako ga naučiti vježbe disanja. Osim što ćete učiniti kvalitetan korak prema zajedničkom zdravlju, provest ćete kvalitetno vrijeme i imati priliku popričati o tome kad koristiti vježbu i što to uopće znači biti pod stresom.

 

1. Zauzmite udoban položaj

Neka vam noge budu poravnane i opuštene. Dlan jedne ruke stavite na prsa, a dlan druge ruke na trbuh. Zatvorite oči. Obratite pozornost na vlastito disanje. Udah… izdah. Obrati pozornost na zrak koji ulazi u nos, prolazi preko grla, ulazi u pluća i nadima prsa. Obratite pozornost na zrak dok napušta pluća, prolazi kroz grlo i napušta tijelo. Udah… izdah. Pokušajte osjetiti kako, osim plućima, dišete i svojim trbuhom. Udah… izdah.

2. Primijetite kako je izdah taj koji vas posebno opušta

Udah… izdah. U sljedećih nekoliko udaha i izdaha pokušajte primiriti dlan koji držite na prsima dok mičete samo dlan koji je na trbuhu. Zamislite da je u vašem trbuhu balon koji se napuhne s udahom, a ispuhne s izdahom. Udah… izdah. Dok dišete, pokušajte posve primiriti prsa i disati isključivo trbuhom. Dišite onoliko brzo koliko vam odgovara, a s nekoliko udaha i izdaha pokušajte usporiti ritam disanja. Udah… izdah.

3. Zamislite da je zrak koji ulazi u vaše tijelo obojen bojom koja za vas predstavlja mir i opuštenost

Zrak koji napušta vaše tijelo obojen je bojom nemira i stresa. Zrak koji udišete donosi vam mir i opuštenost. Zrak koji izdišete odnosi nemir, stres, sve ono što se nakupilo u vama.

Udah… izdah.

Polako, sa svakim udahom, zrak koji udišete i izdišete postaje sve mirniji i obojen bojom koja donosi opuštenost, a sve manje obojen bojom koja odnosi napetost. Kao da se stres i napetost polako ispiru iz tijela i odlaze daleko iznad u atmosferu. Udah… izdah.

4. Vaše je disanje mirno i sporo

Vaš se trbuh pomiče dok prsa miruju. Udah… izdah.

(nakon 1 minute) … Polako otvorite oči.

Vježbu disanja (koju god odabrali) potrebno je provoditi svakodnevno da bi se usvojila navika odgovora tijela na stresni događaj. Odgovor tijela neće biti neproduktivan, nego će vam pružiti priliku za mirnu reakciju i dobar fokus.

 

Foto: Shutterstock

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?