ZNANSTVENICI

Je li ova 'bapska priča' vezana za trudnoću zaista istinita?

Thinkstock
22.08.2017.
u 17:20

Neke od bapskih priča današnjim mamama izazivaju smijeh, ali i nevjericu. Baš poput one da se rodilja ne bi smjela tuširati 40 dana nakon poroda, koliko u prosjeku traje krvarenje

Mnogo je priča vezanih za trudnoću koje se prenose generacijama. Neke od njih današnjim mamama izazivaju smijeh, ali i nevjericu. Baš poput one da se rodilja ne bi smjela tuširati 40 dana nakon poroda, koliko u prosjeku traje krvarenje. 

No jedna od "blažih" zanimljiva je budućim majkama, ali i znanstvenicima. Ako trudnica tijekom trudnoće ima jače žgaravice, vjerojatno se radi o tome da beba ima puno kose. Znanstvenici su odlučili provesti istraživanje kako bi toj "bapskoj priči" dali neki nazivnik. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Johns Hopkins proveli su istraživanje jesu li žgaravica i količina kose kod novorođenčadi na bilo koji način povezani, a rezultati su objavljeni u časopisu Birth. Od 64 trudnica, njih 78 posto imalo je čestu žgaravicu u trudnoći. 

Nakon što su rodile, istraživači su promatrali fotografije njihovih beba i s pomoću skale odredili volumen kose kod novorođenčadi. Od 28 žena koje su imale umjerene do teške žgaravice, 23 od njih rodile su bebe s prosječnom ili natprosječnom količinom kose. S druge strane, 10 od 12 žena koje nisu imale žgaravicu, rodile su djecu s jako malo ili bez kose. 

Iako zvuči kao da postoji veza između žgaravice i količine kose novorođenčadi, ipak je povezanost pod sumnjom.

Druga istraživanja pokazala su da visoke razine estrogena i drugih hormona za vrijeme trudnoće mogu opustiti kružni mišić na dnu jednjaka. To se događa uslijed visoke razine hormona progesterona i estrogena te prouzročuje da se želučana kiselina diže u jednjak i uzrokuje peckanje.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije