Boban:

Javne ovlasti će zakonom biti povjerene auto-moto klubovima u FBiH

zakon
FENA
28.02.2016.
u 15:16

Javne ovlasti auto-moto klubovima će biti povjerene putem Zakona o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u Federaciji BiH, a koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri.

To je potvrdio za Fenu pomoćnik federalnog ministra saobraćaja i komunikacija Pavo Boban.

Koordinacijsko tijelo koje je predviđeno da se formira Zakonom o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u Federaciji BiH, je povjerenstvo koje će se, kako ističe,  povremeno sastajati a imati zadatak da usklađuje sve aktivnosti iz djelokruga javnih ovlasti koja su predmet ovog zakona.

- Tijelo treba da razmatra planove i izvješća AMK-a, i dostavlja Vladi Federacije BiH posredstvom Federalnog ministarstva prometa i komunikacija  na usvajanje, te da zajedno sa AMS Republike Srpske i Brčko Distrikta  koordinira aktivnosti na razini Bosne i Hercegovine i sa međunarodnim udrugama i organizacijama – rekao je Boban.

Po njegovim riječima samo tijelo će doprinijeti boljem nadzoru prenesenih javnih ovlasti kao i boljoj koordinaciji između auto-moto klubova kojima su povjerene javne ovlasti, prenosi Fena.

U praksi je, naglašava, potrebno povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a jedan od bitnih čimbenika u tom procesu je služba pomoć-informacije kao i ostale kampanje koje auto-moto klubovi obavljaju, a što je u skladu sa EU direktivama.

- Pored toga mora se osigurati veći nadzor nad ubiranjem i namjenskim trošenjem sredstava koja se naplaćuju sukladno  Odluci o službi Pomoć – Informacije – poručio je u izjavi za Fenu pomoćnik federalnog ministra saobraćaja i komunikacija Pavo Boban.

U formi nacrta zakon o povjeravanju javnih ovlasti auto-moto klubovima u FBiH  usvojio je Predstavnički dom Parlamenta FBiH, dok će ga Dom naroda razmatrati u srijedu, 3. marta, na narednoj sjednici.  

Donošenjem ovog zakona želi se postići sveobuhvatno i kvalitetno pružanje usluga iz ovog domena sudionicima u cestovnom prometu u Federaciji BiH, prateći iskustva i praksu u susjednim državama i EU.

Naime, povjeravanje javnih ovlaštenja auto-klubovima (BIHAMK i Auto-moto savez u BiH) nije definirano niti jednim zakonom, a propisi iz predratnog perioda nisu primjenjivi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?