Što sve federalna Vlada planira uraditi u ovoj iznimno izazovnoj godini

Jačati ekonomiju, poboljšati životni standard građana i smanjiti nejednakost

Vlada FBiH
fena
17.03.2024.
u 16:45

Primarno opredjeljenje Vlade Federacije BiH u ovoj godini je osigurati snažnu i pravednu ekonomiju koja će omogućiti održivi rast, poboljšati životni standard građana i smanjiti nejednakost, poručili su iz entitetske Vlade predstavljajući svoj program rada za 2024. godinu.

Planovi i zaštita

Iako su prvi mjeseci ove godine već iza nas, Vlada smatra da ima dovoljno vremena realizirati mnoge od prioritetnih zadataka. Oni u nekim segmentima jesu preširoko postavljeni, pa se tako u ovom dokumentu navodi da će federalna Vlada posebnu pozornost posvetiti vladavini prava, borbi protiv korupcije, stvaranju sigurnog okružja i održavanju stanja sigurnosti na najvišoj mogućoj razini, zatim održivosti javne potrošnje, stvaranju povoljnog poslovnog okružja kroz poticanje investicija, podržavanju poduzetništva i stvaranju novih vrijednosti na poslovnom tržištu i na tržištu rada.

Vlada će, također se navodi, štititi radnička prava te raditi na smanjenju siromaštva i nejednakosti, osnaživanju žena, poboljšanju socijalne uključenosti, jačanju pronatalitetnih politika, kao i poboljšanju kvalitete života građana.

Bavit će se i ubrzanjem zelene i digitalne tranzicije te će ispunjavati uvjete u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji. Prioriteti Vlade Federacije BiH u 2024. godini bit će usmjereni i na donošenje ključnih zakonskih rješenja i važnih podzakonskih akata, kao i sektorskih strateških dokumenata koji će doprinijeti uređenju ovih oblasti.

Naravno, sve to treba provesti u praksi, a to baš i neće biti lako ako se zna kakvu nefunkcionalnost u prvoj polovini mandata pokazuje federalni Parlament. Posebno se to odnosi na Zastupnički dom, koji teško održava sjednice zbog proceduralnih problema koje oporba itekako dobro koristi. Za većinu onoga što je Vlada najavila uraditi u ovoj godini bit će joj potrebne potvrde u Parlamentu pa bi se vladajuća koalicija morala što prije pozabaviti radom tog tijela zakonodavne vlasti.

Realizacija i rad

Federalna ministarstva također su pripremila svoje godišnje planove rada za 2024. godinu, kojima su detaljno predstavljene aktivnosti s izvorima financiranja i izraženim vrijednostima za njihovu realizaciju, rokovima, očekivanim rezultatima, nositeljima i indikatorima, a koji su integrirani u jedinstveni program rada. Tako godišnji plan rada Federalnog ministarstva pravosuđa obuhvaća, prije svega, 30 normativno-pravnih aktivnosti koje za cilj imaju jačanje sustava pravosuđa i afirmaciju vladavine prava, kao i osnaživanje sustava javne uprave u FBiH. Planom Federalnog ministarstva financija za 2024. godinu obuhvaćeno je 137 aktivnosti koje su raspoređene na rasterećenje gospodarstva smanjenjem fiskalnog opterećenja rada, unaprjeđivanje financijskog sustava i transparentnosti u upravljanju javnim financijama te povećanje učinka u trošenju javnih sredstava, kao i povećanje učinkovitosti javnih investicija. Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije će, među ostalim, u idućem razdoblju aktivno raditi na provedbi 15 programa, a te aktivnosti usmjerene su na stvaranje uređenog ambijenta za učinkovito funkcioniranje i razvoj elektroenergetskog sektora, plinskog sektora, sektora naftnih prerađevina i sektora energetske učinkovitosti u skladu s EU legislativom.

U oblasti rada i socijalne politike, među ostalim, planirane su mjere za provedbu glavnog programa, a to su osiguranje održivog i učinkovitog sustava podrške osobama s invaliditetom i civilnim žrtvama rata u FBiH, potom stvaranje uvjeta za dostupnost radne snage na tržištu rada, kao i jačanje funkcije posredovanja javnih službi za zapošljavanje i unaprjeđenje materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba. Mjere kojima će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica realizirati glavni program su unaprjeđenje održivog povratka i ostanka, ekonomsko i socijalno jačanje povratnika i njihova reintegracija u lokalnu zajednicu. Također, ove godine je planirano stimuliranje povezivanja s bh. dijasporom.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će, prema ovogodišnjem planu, nastaviti aktivnosti u cilju osiguravanja održivog razvoja poljoprivrede, prehrambene industrije, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede putem racionalnog korištenja i zaštite prirodnih resursa, podrške proizvođačima i mjerama podrški razvoju ruralnih područja. Svi ovi, kao i planovi u drugim ministarstvima, zvuče dobro. Samo još da se i realiziraju onako kako su zamišljeni. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?