STOLAC

Jačanje turizma i poljoprivrede koji će biti glavni nositelji razvoja ovog dijela Hercegovine

stolac
Foto: Agencije
16.11.2013.
u 22:41

Unatoč svim tim objektivnim poteškoćama i preprekama, grad i općina Stolac u zadnjih nekoliko godina ipak su došlu u situaciju da se sada više uopće ne govori da je to “grad slučaj”

Zbog prelamanja nekih “viših” političkih interesa daleko od očiju stolačkog puka te čestih političkih i međunacionalnih prepucavanja na svim razinama vlasti, nekih ranijih godina za grad i općinu Stolac često se vezivao onaj nimalo ugodni predznak “grad slučaj”. Baš zbog tih političkih “intervencija” i provokacija nisu bile rijetke situacije i verbalnih međunacionalnih napada i sukoba u ovom gradiću na Bregavi koji sa svojim uvijek čestitim građanina, naravno, to nije ni zaslužio da bude ne nekoj crnoj listi.

Međunacionalni sukobi

Nekad je to bilo na granici i većih međunacionalnih sukoba jer je trebalo smirivati strasti, primjerice, nakon višestrukog lomljenja i devastiranja križeva iz postaja Križnog puta na brdu Križevac, napada na časne sestre na ulici, čestih skidanja i devastiranja zastava hrvatskog naroda u BiH za koju su vinovnici tih događanja, tj. napadači i vandali tvrdili da je “zločinačka”... Na udaru su često bila i katolička obilježja, ali i neka nova stolačka naselja u kojima su svoj novi život nakon progonstva započele brojne prognaničke hrvatske obitelji iz srednje Bosne. Sve je to naravno u domaćoj, ali često i svjetskoj javnosti dovodilo do zaključaka da je ovdje zaista teško pa čak i nemoguće živjeti i raditi zajedno.

No, lokalna vlast je cijelo vrijeme radila na poboljšanju uvjeta za život u gradu na Bregavi, ali i u cijeloj stolačkoj općini. Činili su se ogromni napori da žitelji ovoga grada i općine žive u miru i da se uz dogovor rješavaju sva sporna pitanja. Ipak, iz naprijed navedenih razloga, tj. čestih nametanja odluka iz Sarajeva ili drugih mjesta daleko od Stoca u ovom je gradu nekada bilo i teško poduzimati sve te aktivnosti na razvoju općinske infrastrukture. Ne blijede sjećanja na sva ona događanja kada je odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH skoro cijelo gradsko središte proglašeno kao nacionalni spomenik ili područje od posebne zaštite, a na kojem se onda nije moglo ništa ni raditi, a ni graditi.

Takva je situacija bila i na još nekim dijelovima stolačke općine, pa je lokalna vlast imala ogromne probleme u borbi s tim nerazumnim potezima iz “službenog Sarajeva”. Unatoč svim tim objektivnim poteškoćama i preprekama, grad i općina Stolac u zadnjih nekoliko godina ipak su došlu u situaciju da se sada više uopće ne govori da je to “grad slučaj”, već da je to skoro jedno veliko gradilište na kojem se realizira ili su već odrađeni brojni projekti iz oblasti turizma, poljoprivrede, obnove općinske infrastrukture..., a stvoreni su i uvjeti za pokretanje gospodarskih zona i jedan preporod u ovom dijelu BiH. “Naravno da ovo više nije taj neki grad slučaj i mjesto sukoba i nerazumijevanja. Situacija je posve drukčija i ljudi su okrenuti životu i radu kako bi se preživjelo, a u čemu ćemo im kao lokalna vlast uvijek biti na raspolaganju. Nisu uspjeli svi oni koji su od našega grada i cijele općine pokušali napraviti mjesto nesigurno za suživot. Cijelo vrijeme smo fokusirani na projekte obnove općinske infrastrukture te razvoja turizma i poljoprivrede koji bi uskoro trebali još više pogurati gospodarski život naše općine -ističe načelnik općine Stolac Stjepan Bošković te izdvaja neke od vrijednih projekata u općini Stolac koji su već odrađeni ili se odrađuju, kao i oni koji tek slijede. Izgradnja cjevovoda u naselju Aladinići, nastavak izgradnje vodovoda Klokun, izvođenje radova na projektu bušotina Klokun, dogradnja vodoopskrbnog sustava Stolac -izgradnja cjevovoda, izgradnja gospodarsko-poslovne zone Hodovo, izgradnja fotonaponske elektrane Hodovo, otvaranje Doma za osobe s posebnim potrebama, obnova povijesne stolačke jezgre na starom gradu i tvrđavi, izgradnja prometnica, obnova i uređenje brojnih lokacija s kulturno-povijesnim spomenicima... To je samo dio projekata koji su već odrađeni ili koji tek slijede, a što samo potvrđuje riječi stolačkog načelnika da se u ovom gradiću i cijeloj općini ozbiljno radi na stvaranju preduvjeta za masovniji gospodarski razvoj. “Često nam dolaze i veleposlanici stranih zemalja i izražavaju svoje divljenje onim što vide da se radi u našoj općini i ono što planiramo odrađivati u budućnosti.

Grad se vraća u normalu

Uz obnovu općinske infrastrukture, dosta pozornosti posvećujemo i projektima iz oblasti turizma i poljoprivrede jer nam je to prigoda da se pokrene cijeli ovaj dio Hercegovine. Stoga smo i ponosni na našu već tradicionalnu sajamsku manifestaciju Hercegovački plodovi Mediterana koja okuplja sve poljoprivrednike iz regije, a uz sve to postajemo privlačni i kao mjesto za ulaganje u poljoprivredu. Cijelo smo vrijeme otvoreni za suradnju i projekte koji vode k dodatnom poboljšanju uvjeta za život svih naših građana - poručuje načelnik Bošković. U prilog činjenici da je Stolac trenutno kao jedna mala oaza govori i podatak da u ovaj gradić dolaze i ekipe za snimanje TV serija i filmova jer su im privlačne sve te brojne stolačke prirodne i povijesne lokacije. Ne kažu uzalud za Stolac da je po tim svojim prirodnim i kulturno povijesnim ljepotama i vrijednostima kao jeden muzej na otvorenom.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?