Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku i bivši direktor Elektroprivrede BiH

Izgradnjom Bloka 7 u TE Tuzla dugoročno bi se dobilo stabilno napajanje električnom energijom u BiH

12.12.2023.
u 10:46

Blok 7 u TE Tuzla zamjenski je blok za postojeće stare lignitne blokove, ali, u svakom slučaju, sa svojih 450 MW instalirane snage i proizvodnjom od oko 3000 GWh godišnje stvorio bi potrebni uvjet za energetsku neovisnost BiH

Izgradnjom Bloka 7 u TE Tuzla dugoročno bi se dobilo stabilno napajanje električnom energijom u BiH, ističe, među ostalim, u intervjuu za Večernji list Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku i bivši direktor Elektroprivrede BiH.

Navodi kako će, ako ne dođe do izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla, EP BiH, a samim time i BiH, nakon 2030. godine ostati bez opskrbe električnom energijom iz termoelektrana. Možda će biti tu i tamo nekih manjih produžetaka životnog vijeka, ali to neće moći nadomjestiti ogroman nedostatak proizvodnje iz termokapaciteta.

U pogledu ukupne dostupnosti električne energije upozorava kako će električne energije definitivno nedostajati, pogotovo tijekom noćnih sati, kada ne rade solarne elektrane, a sustav s baterijama još je uvijek skup i nepristupačan.

Večernji list: U posljednje vrijeme učestale su najave o mogućem nedostatku električne energije u BiH. Može li izgradnja Bloka 7 u TE Tuzla biti dugoročno rješenje za ovu problematiku?

- Električne će energije definitivno nedostajati, pogotovo tijekom noćnih sati, kada ne rade solarne elektrane, a sustav s baterijama još je uvijek skup i nepristupačan.

Blok 7 u TE Tuzla je, prije svega, projektiran kao zamjena za stare, "Krekine, lignitne" blokove u TE Tuzla, a to su blokovi broj 3, 4 i 5, ukupne instalirane snage od 500 MW. Ti stari blokovi imali su godišnju proizvodnju od 2000 do 2500 GWh, u ovisnosti o pogonskoj spremnosti i količini ugljena na depou, a Blok 7 ima projektiranu proizvodnju od 3000 GWh i s 30% manje ugljena daje istu količinu proizvedene električne energije. 3000 GWh je više od 50% godišnje proizvodnje iz najboljih dana EP BiH. Tako da možemo zaključiti kako bi se izgradnjom Bloka 7 u TE Tuzla dugoročno dobilo stabilno napajanje električnom energijom u BiH.

Večernji list: Što bi pak na tržištu značila neizgradnja Bloka 7? Odnosno, postoji li u tom slučaju mogućnost dodatnih manjkova električne energije u budućnosti?

- Da podsjetimo, EP BiH ima ukupno instaliranih nešto više od 1150 MW u TE Tuzla i TE Kakanj. To su blokovi koji su većinom radili više od 300.000 sati i čiji je životni vijek pri kraju. Ako ne dođe do izgradnje Bloka 7 u TE Tuzla, EP BiH, a samim time i BiH, će nakon 2030. godine ostati bez opskrbe električnom energijom iz termoelektrana. Možda će tu i tamo biti nekih manjih produžetaka životnog vijeka, ali to neće moći nadomjestiti ogroman manjak proizvodnje iz termokapaciteta.

Slična je situacija i s termokapacitetima u EP RS-a, TE Gacko i TE Ugljevik. I ova su dva bloka pri kraju životnog vijeka. Sve to upućuje na činjenicu da će u BiH nakon 2030. godine nedostajati ogromne količine električne energije. Ona će se moći djelomično nadomjestiti iz novih obnovljivih izvora energije i uvozom.

Večernji list: Možete li se osvrnuti na neke tehničke detalje izgradnje ovoga bloka? Naime, može se čuti kako bi on u značajnoj mjeri povećao učinkovitost u odnosu na stare blokove.

- Blok 7 ima instaliranu snagu od 450 MW, ali sa znatno boljom učinkovitošću od postojećih blokova i u TE Tuzla i u TE Kakanj. Stari lignitni blokovi u TE Tuzla (3, 4 i 5) imaju učinkovitost do maksimalno 30%, a Blok 7 ima učinkovitost veću od 42%, što znači da je ona za gotovo 50% bolja nego kod starih blokova. Blok 7 projektiran je kao kogeneracijski blok, što znači da bi, uz električnu energiju, opskrbljivao toplom vodom Tuzlu, Lukavac, Živinice, a po potrebi i druge gradove u okolici Tuzle.

Kod Bloka 7 znatno su reducirane emisije štetnih plinova, pa tako za istu količinu ugljena u odnosu na stare blokove ima 48 puta manju emisiju SO2, 7,3 puta manju emisiju ugljične prašine, za 2,5 puta manju emisiju NOx. Za istu količinu proizvedene električne energije u odnosu na stare blokove potrebno mu je 31% manje ugljena. To automatski znači i znatno manje emisije CO2.

Večernji list: Može li se kroz Blok 7 BiH pozicionirati u vrh zemalja s energetskom neovisnošću?

- Kako sam i prije rekao, Blok 7 u TE Tuzla je zamjenski blok za postojeće stare lignitne blokove, ali u svakom slučaju, sa svojih 450 MW instalirane snage i proizvodnjom od oko 3000 GWh godišnje stvorio bi potrebni uvjet za energetsku neovisnost BiH. Podsjećam da gubitak energetskog suvereniteta za sobom povlači i gubitak svakog drugog suvereniteta.

Večernji list: Koliki je postotak, a kada govorimo o ukupnoj proizvodnji, električne energije dobivene iz termoelektrana? Što nakon 2030. godine u pogledu korištenja ugljena?

- Energetska proizvodna bilanca Bosne i Hercegovine je blizu 15,000.000 MWh godišnje. Ako znamo da je odnos termo i obnovljivih izvora (voda, sunce i vjetar) u odnosu 50:50, onda vidimo da iz termoelektrana dobivamo polovinu električne energije u BiH. Bosna i Hercegovina nema alternativu za proizvodnju električne energije iz termokapaciteta, nemamo alternativu za električnu energije tijekom noći, kada ne rade solarne elektrane, kada je vjetar slabiji itd. A Europska energetska zajednica od nas traži da budemo ugljično neutralni tek 2050. godine. Postupno gašenje termokapaciteta je proces koji će trajati do 2050. godine, kako u BiH, tako i u nekim zemljama EU-a, kao što su Poljska, Rumunjska i Srbija u okruženju. Zbog toga smatram da će se ugljen kao energent za proizvodnju električne energije koristiti i nakon 2030. godine, ali pod uvjetom da imamo proizvodne objekte u kojima će se on moći spaljivati.

Kako sada stvari stoje, ako se ne izgradi Blok 7 u TE Tuzla, BiH će biti ugljično neutralna i znatno prije 2050. godine, ali ćemo uvoziti ogromne količine električne energije po tržišnim uvjetima, rekao bih i "skupim cijenama", a konačnu cijenu platit će građani. 

 

Strateški značaj za opskrbu električnom energijom

Izgradnja novoga bloga u TE Tuzla jedno je od strateških pitanja kada govorimo o energetskoj poziciji BiH u cjelini, a omogućio bi dugoročnu sigurnost u opskrbi uz već navedene pogodnosti koje se odnose na značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova. Uz to, izgradnja ovoga bloka nužnost je u situaciji u kojoj će stari blokovi u idućem razdoblju doći do kraja svojega radnog vijeka. Drugim riječima, bez izgradnje Bloka 7 BiH će se suočiti s manjkom električne energije, a što zapravo znači kako će morati uvoziti ogromne količine električne energije po tržišnim uvjetima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?