lider sda

Izetbegović pozvao HDZ BiH na nastavak suradnje i zajedničku uspostavu vlasti

Bakir Izetbegović
Armin Durgut/PIXSELL
14.10.2022.
u 14:39

Ključno je stajalište HDZ-a, jer se najveća hrvatska stranka izbornim rezultatima potvrdila kao nezaobilazni faktor za uspostavu vlasti pa sada može birati partnere s bošnjačke strane

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pozvao je HDZ BiH na nastavak dosadašnje suradnje i zajedničku uspostavu nove vlasti, na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada, te je ocijenio kako bi koaliranje HDZ-a s dosadašnjom oporbom bio "opasan eksperiment".

Izetbegović je, na izborima u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, pretrpio težak poraz od SDP-ovog Denisa Bećirovića, koji je dobio 100 tisuća glasova više od čelnika SDA, no ta je stranka pojedinačno najjača, kako na razini države tako i Federacije BiH.

Unatoč tome koalicijski potencijal SDA je ograničen jer joj se suprotstavlja ujedinjeni blok od jedanaest oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka koje mogu okupiti matematičku većinu potrebnu za kontrolu u parlamentima.

Pritom će biti ključno stajalište HDZ-a, jer se najveća hrvatska stranka izbornim rezultatima potvrdila kao nezaobilazni faktor za uspostavu vlasti pa sada može birati partnere s bošnjačke strane, a Izetbegović ne vidi razlog zbog kojega to ne bi bila SDA.

"Mislim da se ide ka tome da HDZ ipak ostane u koaliciji sa SDA. Da ne pravi eksperimente s 'jedanaestorkom'. Pretpostavljam da će se (HDZ) teško odlučiti da uđu u takav eksperiment, da naprave presedan u kojem se izbacuje jedna velika nacionalna stranka", kazao je Izetbegović u intervjuu za FTV.

Po njegovim riječima, odlazak SDA u oporbu zbog odluke HDZ-a pokrenuo bi klatno koje sada može izbaciti SDA, no jednog se dana "može vratiti i udariti neku drugu veliku nacionalnu stranku".

Izetbegović je poručio kako bi to bio opasan eksperiment, a smatra kako su njegova stranka i HDZ BiH proteklih godina zapravo odlično surađivali te uradili puno dobroga i za sebe i za državu.

"Imali smo naravno razmimoilaženja po pitanju njihovih zahtjeva u odnosu na poziciju Hrvata, koji su po meni bili nerealni, neprovedivi", bilo je sve što je Izetbegović kazao o prijeporima s HDZ-om kroz propale pregovore o izmjenama izbornog zakona.

Središnje izborno povjerenstvo BiH bi konačne i potvrđene rezultate izbora trebalo objaviti do 3. studenog i tada će biti poznat točan raspored mandata u parlamentima. Većina stranaka odlučila je sačekati te podatke kako bi nakon toga počeli konkretne pregovore o mogućim koalicijama. 

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
16:12 14.10.2022.

Hehehehe bezobrazu nikad dosta fujjj ljigavac jedan. Bolje sa samim vragom nego sa Bakirom pokvarenim.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije