Vlast FBiH

Izborom predsjednika i dopredsjednika FBiH otvara se put za imenovanje Vlade

Bakir Izetbegovic i Covic kljucni za dogovor
Foto: Reuters (Ilustracija)
03.01.2015.
u 09:56

Nakon što se konstituira federalni može se krenuti i u uspostavu državnog Doma naroda. Pet srpskih izaslanika u ovaj dom je već imenovano, a preostalih 10, po pet Bošnjaka i Hrvata, imenovat će Dom naroda Parlamenta Federacije

Konstituiranje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je po mnogo čemu ključ uspostave izvršne vlasti na državnoj i federalnoj razini. Međutim, samo formiranje ovog doma ne znači da je posao na uspostavi svih institucija vlasti okončan.

Prvi koraci

Naprotiv, Ustav propisuje čitav niz drugih aktivnosti koje se u slučaju postojanja političkog dogovora mogu relativno brzo provesti u djelo. Prvi korak u tom pravcu svakako će biti izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije. Predsjednika i dopredsjednike, koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, biraju klubovi izaslanika Doma naroda Parlamenta FBiH, i to tako što uz opću većinu u Domu naroda takva odluka mora uključivati i potporu najmanje jedne trećine kluba svakog konstitutivnog naroda. Imajući u vidu sadašnji odnos snaga i strukturu parlamentarne većine, rezultati glasovanja o predsjedniku i dopredsjednicima Federacije ne bi trebali doći u pitanje. Ovaj dio posla mogao bi biti obavljen već na konstituirajućoj sjednici Doma naroda, jer su već pripremljena imena kandidata za entitetske čelnike.Izabrani predsjednik FBiH uz suglasnost dopredsjednika predlaže mandatara za sastav entitetske Vlade kojeg potvrđuje drugi, Zastupnički dom Parlamenta FBiH. I tu ne se ne očekuju problem jer je od ranije na snazi dogovor po kojem će premijera, odnosno mandatara dati SDA. Prije samog imenovanja očekuje se politički međustranački dogovor o raspodjeli resora u federalnoj Vladi. Parlamentarna potvrda novog sastava entitetske Vlade također ne bi trebala biti problematična jer SDA, koalicija oko HDZ-a BiH i DF imaju više nego dovoljno glasova.

Pripremljena imena

Nakon što se konstituira federalni može se krenuti i u uspostavu državnog Doma naroda. Pet srpskih izaslanika u ovaj dom je već imenovano, a preostalih 10, po pet Bošnjaka i Hrvata, imenovat će Dom naroda Parlamenta Federacije. Navodno su stranke već pripremile imena kandidata i prilično je izvjesno da će SDA u bošnjačkom i posebno HDZ BiH u hrvatskom klubu, imati natpolovičnu većinu, odnosno najmanje tri od pet izaslanika. HDZ-u to omogućava činjenica da u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji će odlučivati o hrvatskim izaslanicima za državni Dom naroda, ova stranka za sada ima dvotrećinsku većinu izaslanika. U raspodjeli preostalih mandata lako se može dogoditi da ova stranka, odnosno koalicija oko HNS-a dobije još jedan mandat. U svakom slučaju, procjene su da bi proces konstituiranja vlasti na državnoj i federalnoj razini mogao biti okončan do sredine veljače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?