RS uputila izvješće Vijeću sigurnosti UN

Izbor Komšića pokazuje zašto je važno svakom narodu omogućiti izbor svog predstavnika u Predsjedništvu BiH

01.11.2018.
u 19:27

Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH pokazuje zašto je esencijalno da svima bude omogućeno da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, stoji u izvješću

Republika Srpska uputila je svoje izvješće Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz entitetske vlade.

- Ovo izvješće je dvadeseto po redu koji RS, kao potpisnica svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, podnosi Vijeću UN-a, na svakih šest mjeseci, već deset godina – podsjećaju iz entitetske vlade.

Materijal koji su ovaj put uputili sastoji se iz dva dijela. Prvi dio je Dvadeseto izvješće RS-a Vijeću sigurnosti UN-a kojem se pruža osvrt na izbore u Bosni i Hercegovini i pitanja u proteklom razdoblju. 

-Drugi i osobito pažnje vrijedan dio je specijalno izvješće Vijeću sigurnosti UN-a pod nazivom Subverzija daytonskog sustava – dodaje se u priopćenju iz entitetske vlade, koja je danas i prihvatila taj dokument.

U dijelu koji se odnosi na rezultate osmih općih izbora u BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma, navodi se da su glasači u RS dali sadašnjoj vladajućoj koaliciji “nepogrešiv mandat da formira vladu na osnovu stavova i ciljeva na kojima se kandidirala, uključujući punu primjenu Aneksa 4. Daytonskog sporazuma - Ustava BiH”.

-Uvjerljiva pobjeda koalicije, uz to, mora biti shvaćena kao suprotstavljanje pokušajima stranog uplitanja u izbore u BiH. Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan s ratnim zločinima odreda El mudžahid. Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH - rezultat za žaljenje - pokazuje zašto je esencijalno da svakom konstitutivnom narodu, uključujući Hrvate, bude omogućeno da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Reforme su nužne i radi izvršenja odluke Europskog suda za ljudska pravda iz 2009. godine u predmetu Sejdić-Finci – tvrdi se u izvješću RS-a Vijeću sigurnosti UN-a.

Naglašena je spremnost tog bh.entiteta da radi sa svim akterima u BiH zarad bolje budućnosti u pogledu pitanja koja su bitna za sve narode. Tu spadaju europske integracije, vraćanje demokratskih izbora u Mostar, reforma pravosuđa, pravična i istovjetna istraga i procesuiranje ratnih zločina i borba protiv terorizma.

-Izražena je želja Vlade RS-a, s obzirom na to da se približava novi mandat, da gradi tješnje odnose sa svim zainteresiranim stranama u međunarodnoj zajednici. RS posebno očekuje da sa novim američkim veleposlanikom radi na izgradnji snažnijih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu uzajamnog poštivanja Daytonskog sporazuma i međunarodnog prava – stoji u izvješću koji se tiče izbora i prilika u proteklom razdoblju.

U specijalnom izvješću, nazvanom Subverzija daytonskog sustava, Vlada se bavi tim međunarodnim ugovorom te daytonskom strukturom BiH i “upornim napadima koje je pretrpjela od nastanka”.

Između ostalog, u dijelu IV tog specijalnog izvješća kaže se da, “čak godinama nakon što je visoki predstavnik izgubio političku moć da vlada putem odluka, neke države i dalje pokušavaju da se upliću u unutarnja pitanja BiH, čak i izbore”.

-Na primjer, Sjedinjene Američke Države dale su više od 100 milijuna američkih dolara medijima bez transparentnosti u BiH i za ova sredstva i sama američka vlada priznaje da su namijenjena utjecanju na lokalnu politiku i izbore - tvrdi se u izvješću RS-a.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
15:54 02.11.2018.

Da se bira samo predsjednik vjerovatno bi to u ovom trenutku bio Komšić i ko bi onda bio zajeban bando lopovska koja iskorištavate nacionalne interese za bogaćenje. Sad vam je Dodik uzor oravde i poštenja.............Pih.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije