Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Ivanić: O prošlosti ne treba mnogo pričati, trebamo se okrenuti budućnosti

asd
FENA
21.03.2017.
u 14:30

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da u BiH postoji potpuna politička suglasnost o jednoj stvari, a to je aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), ali da ne postoji isti stupanj jedinstva u vezi sa članstvom naše zemlje u ovom vojnom savezu.

To je kazao u izlaganju tijekom 1. sesije o temi "Euroatlantske integracije na zapadnom Balkanu", u okviru 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a i zasjedanja Posebne skupine PS NATO-a za Mediteran i Bliski istok, pod nazivom "Zapadni Balkan: tranzicijski izazovi, europske težnje i povezanost s regijom MENA".

Predsjedatelj Ivanić je govorio o dvjema temama, trenutnom političkom ambijentu u BiH i političkom pogledu na aktiviranje MAP-a te uvjetima, preduvjetima i problemima koji se na tom putu javljaju.

- Sada je prerano govoriti o članstvu u NATO-u i zato nema potrebe - istakao je.

Njegovo mišljenje je da je preduvjet za eventualno članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu, prvo ulazak svih zemalja regije jer bi to BiH definitivno umnogome olakšalo odluku o ovom pitanju.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, konstatovao je da BiH u svom političkom razvoju ima i pozitivnih i negativnih stvari.

Kao pozitivne izdvojio je značajnije pokretanje puta ka Europskoj uniji (EU), u čemu je Predsjedništvo BiH imalo bitnu ulogu, zatim podnošenje i prihvatanje zahtjeva BiH za članstvo u EU te dobijanje Upitnika Europske komisije.

- Krajem ove ili početkom iduće godine, EU će biti u prilici da odluči da li će BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU ili ne - rekao je, izrazivši nadu da će odgovor biti pozitivan, jer su sve zemlje u regiji kandidati, osim BiH.

Kao posebno pozitivnu stvar istakao je prošlogodišnje usvajanje dokumenta "Pregled obrane".

- To je bio izuzetno značajan dokument koji nije privukao dovoljno pozitivne pažnje niti međunarodne, a još manje javnosti unutar BiH - naglasio je.

Osim pozitivnih, tu su i manje pozitivnih stvari, kazao je Ivanić, a one se u BiH jave uvijek kada se otvori pitanje prošlosti, jer se tada uvijek pojave tenzije, diskusije i razlike.

- Svaki od naroda u BiH misli da je žrtva i kada god pokušavamo doći do nekog zajedničkog pogleda o tome, dođe do tenzija - konstatovao je.

Osobni politički koncept predsjedatelja Predsjedništva BiH je da o stvarima iz prošlosti ne treba mnogo pričati.

- To treba prepustiti generacijama koje će doći i koje će biti rasterećene osobnih emocija i frustracija - rekao je, dodavši da bi možda buduće generacije mogle doći do nekog zajedničkog pogleda.  

Izrazio je nadu da  više neće biti otvaranja tema iz prošlosti koje dijele narode u BiH te da ćemo se više baviti temama budućnosti.

- Svima nam je stalo da imamo bolje puteve, bolje obrazovanje i bolju zdravstvenu zaštitu, više radnih mjesta i bolji standard života, i o tome bismo trebalo da možemo da se dogovorimo - zaključio je.

Organizatori trodnevnog seminara koji je počeo danas u Sarajevu su PS NATO-a, u suradnji s Parlamentarnom skupštinom BiH (PSBiH).

Skupu prisustvuje oko 130 sudionika, između ostalih, iz država članica PS NATO-a, pridruženih članica PS NATO-a, članica Posebne skupine PS NATO-a za Mediteran i Bliski istok te zemalja regije.

Također, u radu skupa učestvuju i službenici iz institucija BiH, Federacije BiH i Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije