korisno

Iskoristite ostatke hrane kao sjeme: Evo kako zasaditi vlastiti vrt

shutterstock
12.05.2020.
u 07:30

Rajčica, začini, čak i krumpir, sve su to namirnice koje možete samostalno posaditi doma u samo nekoliko jednostavnih koraka.

Većina ljudi voće i povrće kupuje u dućanima ili kod domaćih proizvođača, ali kako je sve veća potražnja domaćih proizvoda, sadnja vlastitog povrća ponovno je postala jako popularna. Ne trebate čak ni kupovati sjemenke kako bi zasadili vrt, već samo trebate znati kako iskoristiti ostatke hrane. Evo kako možete zasaditi vrt na vrlo lagan način, prenosi Real Simple.

Začini su među najlakšim biljkama koje možete uzgajati doma. Jednostavno uzmete svježe začine i stavite ih u tamnu posudu s toplom vodom. Tako će vam dugo trajati, a iz njih će nastati korijenje koje zatim možete posaditi u teglicu ili u dvorište, ako ga imate, i dobit ćete potpuno novu biljku.

Ako želite posaditi vlastiti celer i salatu, sve što trebate napraviti jest donji dio biljke, to jest ostatak, staviti u plitku posudu s vodom na sunčano mjesto. Nakon nekog vremena, primijetit ćete korijenje i lišće te će vam se razviti novi plod. Iako će vjerojatno biti manji nego originalan plod, imat će isti okus.

Krumpiri su vrlo jednostavni za posaditi, pogotovo u proljeće. Većina krumpira koji kupite u dućanu, dulje vrijeme su neaktivni i spremni za sadnju. Veće krumpire narežite na manje dijelove i stavite u zemlju, a manje krumpire možete cijele posaditi. 

Dokle god na mladom luku imate kraj, možete ga ponovno posaditi i dobiti novi plod. Jednostavno ga stavite u tamnu posudu s vodom te će on početi puštati korijenje i nastat će novi plod. Zatim ćete moći koristiti njegove zelene dijelove za kuhanje i konzumaciju.

Od određenog povrća, poput rajčice, možete dobiti sjemenke za sadnju. Jednostavno iz povrća uzmite sjemenke te ih stavite na papirnati ručnik kako bi se osušile. Zatim ih posadite u teglicu ili u dvorište i dobit ćete novu biljku.

Kod rajčice je jedino važno da kupite domaći proizvod, jer većina dućana prodaje rajčicu koja raste samo u određenim uvjetima te nije povoljna za sadnju doma. Isto to možete napraviti i s bobičastim voćem, poput jagoda, malina ili kupina. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?