Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Inzko zagovara kršenje Ustava BiH i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH

10. lipnja 2018. u 17:07 0 komentara 769 prikaza

Nevjerojatno ali istinito, Valentin Inzko je dao izjave za jedan BiH medij iz kojih proizlazi kako treba nastaviti kršiti Ustav BiH. On je kazao da odluka u slučaju Ljubić treba da se poštuje i da svaki kanton treba da ima svoje predstavnike iz svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ... te da treba koristiti popis iz 1991. godine, priopćeno je iz Glavnog vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

Ustavni sud je svojom odlukom u predmetu Ljubić (U-23/14) proglasio neustavnom, a kasnije izbrisao iz Izbornog zakona odredbu po kojoj svaka županija daje po jednog izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda. Primjena popisa iz 91. za zakonodavna tijela prema odredbama Ustava FBiH i Izbornog zakona nije moguća, a na primjenu posljednjeg popisa (2013) poziva i Ustavni sud u svojim odlukama.

Možda su OHR i Inzko samo nerazumno dosljedni u kršenju prava Hrvata, jer su njihova dosadašnja "rješenja" oglašena diskriminacijskim i neustavnim od strane Ustavnog suda BiH i po pitanju izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH kao i u slučaju grada Mostara, pa je očigledno kako je takvu politiku teško promijeniti.

Ovakvim stajalištima OHR narušava svoj kredibilitet i nije realno da struktura koja je nametala amandmane na Ustav FBiH, zbog čega je Ustavni sud BiH u „predmetu Ljubić“ odlučio da Izborni zakon treba uskladiti s Ustavom BiH, bude pozivana da iznese tumačenje ili da ponudi rješenje u ovoj krizi oko nepostojanja pravila za izbor Doma naroda FBiH.

Zanimljivo je kako je da je gosp. Inzko nedavno, oko jednog drugog zakona, izjavio kako je "prijedlog Genjca bliži europskim standardima", a kada je Ustavni sud BiH ocijenio da prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji je u proceduru uputio klub HNS-a ne ugrožava ničije vitalne interese onda je OHR šutio, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Glavnog vijeće HNS BiH. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.