Odmor u planini

Interes za dočekom Nove godine u planini ogroman, pandemija ih je popularizirala

busovačka planina
26.12.2021.
u 17:10

Interes za doček nove kalendarske godine u planinarskim domovima u Bosni i Hercegovini značajna je i ove godine, a ponajviše su to planinari i njihove obitelji, ali i drugi ljubitelji prirode, javlja Fena.

Kako je kazao predsjednik Planinarskog saveza FBiH Ermin Lipović, u planinarskim domovima se uvijek dočekivala Nova godina, ali ne na način kako je to u gradu, u hotelima i restoranima gdje treba izdvojiti poveću sumu novca.

- Praksa je da u planinarskim domovima, obično Nove godinu proslavljaju članovi planinarskih društava, ljubitelji prirode, organizirajući se u manjim grupama. Planinari ponesu sa sobom hranu i piće ili se dogovore s domarom da za njih pripremi određene vrste jela - istaknuo je za Fenu.

Koliko su planine bitne za zdravlje pokazala je, kaže, i pandemija COVID-19, ljudi su se više okrenuli prirodi i sve više posjećuju planine Bosne i Hercegovine.

- Međutim, ti masovni odlasci u planine uzrokovali su i negativne efekte poput neodgovornog ponašanja prema prirodi, neodgovorno korištenje planinarske infrastrukture i opreme, planinarskih skloništa, putokaza, kao i ostavljanje smeća u planinama. Na svima nama je odgovornost da čuvamo naše planine, pozitivnim primjerima ukazujemo na važnost planina u Bosni i Hercegovini - naglašava Lipović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?