EU INTEGRACIJE

Institucije BiH počele pripremu smjernica za odgovaranje na Upitnik EU

institucije eu
24.11.2016.
u 09:40

Upitnik Europske komisije predstavlja službeni dokument kojim EU procjenjuje spremnost države da započne proces pristupanja, odnosno stupanj ispunjavanja kopenhaškog i madridskog kriterija

Bosna i Hercegovina bi 9. prosinca ove godine trebala dobiti Upitnik Europske komisije koji predstavlja službeni dokument kojim EU procjenjuje spremnost države da započne proces pristupanja. 

Upitnik Europske komisije predstavlja službeni dokument kojim EU procjenjuje spremnost države da započne proces pristupanja, odnosno stupanj ispunjavanja kopenhaškog i madridskog kriterija, piše Klix.ba. 

Generalni direktorati Europske komisije pripremaju Upitnik s ciljem da se dobije slika o trenutnoj situaciji u državi, ali i o tome na koji način će se rješavati određena pitanja u budućnosti. Upitnici koje su dobile države regije su sadržavali nekoliko tisuća veoma konkretnih i detaljnih pitanja, a imajući u vidu složenu strukturu vlasti u BiH, naša zemlja bi mogla očekivati veliki broj pitanja.

"Točan broj pitanja koja će sadržavati Upitnik Europske komisije za BiH nije poznat, ali na osnovu analize najsvježijih upitnika Europske komisije za države regije (Srbija i Crna Gora), Direkcija za europske integracije pripremila je popis potencijalnih pitanja koja Bosna i Hercegovina može očekivati. Ovaj popis sadrži blizu 2.500 pitanja, distribuirana je institucijama na svim razinama vlasti i postavljena na web stranicu Direkcije za europske integracije", rekli su iz te institucije.

Odgovori na pitanja iz Upitnika trebaju prezentirati usuglašene stavove o svim pitanjima kako bi država bila prepoznata kao kredibilan sugovornik Europskoj uniji. Uz odgovore je potrebno dostaviti i veliki broj zakona, podzakonskih akata, strategija koje zatraži Europska komisija i to sve na engleskom jeziku. Nakon analize svih odgovora, Europska komisija može dostaviti i set dodatnih pitanja u slučaju da pojedini odgovori nisu bili jasni ili čak ukoliko ona sama nije dobro formulirala određena pitanja. 

Što se tiče bh. administracije i njene sposobnosti da odgovori predstojećim zadacima iz Direkcije za europske integracije, ističu da će odgovaranje na Upitnik Europske komisije i u Bosni i Hercegovini, kao i u državama regije koje su obavile ovaj posao prije nas, biti najsloženiji i najobimniji zadatak u procesu integriranja u EU. 

"S obzirom na to, Direkcija za europske integracije obavila je sve metodološke pripreme kako bi institucije ovaj izazov što spremnije dočekale. Spomenuti je popis potencijalnih pitanja koja je distribuiran institucijama i postavljen na web stranice Direkcije. Pripremljene su smjernice za odgovaranje na Upitnik, kao i preliminarni popis pratećih propisa, koje će uz odgovore biti potrebno dostaviti Europskoj komisiji. Organizirane su konferencije u četiri grada u Bosni i Hercegovini kojima je nazočilo blizu 600 službenika sa svih razina vlasti koji su dobili osnovne informacije o obimu zadatka, načinu rada, te iskustvima iz regije", navode iz Direkcije za europske integracije. 

Kako kažu, poduzete su i brojne aktivnosti u vezi s podizanjem prevodilačkih kapaciteta, a cijeli proces bit će informatički podržan. Osim ovoga, institucije u BiH već imaju određena iskustva u odgovaranju na različite popise pitanja Europske komisije u postavljenim rokovima. U roku su 2012. godine odgovorile i na tzv. probne popise pitanja iz oblasti javnih nabavki i okoliša, a odgovarano je i na tehnička pitanja u okviru strukturiranog dijaloga za pravosuđe te na pitanja o zdravlju krompira. 

S obzirom na kompliciran politički sustav BiH analitičari već upozoravaju kako bi naša zemlja u narednom razdoblju potencijalno mogla imati problema s davanjem odgovora na određena pitanja. 

"Specifičnost ovog zadatka bit će obim i rokovi, a ne specifičnost pitanja, budući da odgovori na Upitnik trebaju dati pregled stanja u različitim oblastima, o čemu institucije Bosne i Hercegovne s Europskom komisijom i ostalim institucijama EU često komuniciraju. S duge strane, svako pitanje je podjednako važno i na svako će biti potrebno pripremiti odgovor, bez obzira na to radi li se o statističkim podacima koje je potrebno izdvojiti iz postojećih evidencija, ili o usvajanju propisa ili politika koje se tek planiraju", rekli su iz Direkcije za europske integracije. 

Jedan od uvjeta da bi BiH uopće dobila Upitnik bilo je uspostavljanje djelotvornog mehanizma koordinacije između različitih razina vlasti radi preuzimanja, provedbe i primjene zakonodavstva EU. Koordinacijski mehanizam u našoj zemlji u teoriji je usvojen, ali u praksi još uvijek nije uspostavljen. 

"Komisija za europske integracije i Kolegij za europske integracije su konstituirani, a formiranje ostalih tijela u skladu s Odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracija je u tijeku. Upravo ova tijela treba da omoguće bržu i prohodniju komunikaciju među nadležnim institucijama u realizaciji različitih zadataka u procesu te će odgovaranje na Upitnik biti vrlo značajan test funkcioniranja mehanizma u praksi", rekli su iz Direkcije za europske integracije, piše Klix.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije