Što je pokazalo izvješće?

Inspektori: U HNŽ otkrili osam, a u ZHŽ devet radnika ‘na crno’

23.02.2017.
u 10:00

Vlada FBiH usvojila je izvješće o pojačanim inspekcijskim nadzorima na području FBiH koje su realizirale federalne i županijske uprave za inspekcijske poslove od 3. listopada do 11. prosinca 2016., piše Večernji list BiH. 

Strogi nadzor

Nadzori su trajali 40 dana, a sudjelovalo je 89 inspektora. Glavni cilj pojačanog inspekcijskog nadzora je suzbijanje “sive ekonomije”, navodi se u dokumentu u čijem smo posjedu. Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) u navedenom je razdoblju u pet teritorijalnih regija sudjelovala s deset operativnih mješovitih skupina inspektora, i to u ZDŽ-u, SBŽ-u, TŽ-u, PŽ-u, HNŽ-u, ZHŽ-u, USŽ-u, SŽ-u i BPŽ-u.

Na osnovi ostvarenih rezultata inspekcijskih nadzora utvrđeno je da su federalni i županijski inspektori izvršili 5833 nadzora, izdali 91 odluku o privremenoj zabrani rada, od čega je zapečaćeno 10 objekata. U navedenom razdoblju kontrolirana su 5833 subjekta, s ukupno kontroliranih 4279 zaposlenika, u istim su zatečene 232 osobe bez reguliranog radno-pravnog statusa. Strogim nadzorom FUZIP-a podrazumijevaju se i kontrole nadzora subjekata koji su vršili prijave i odjave za istu osobu u kratkom razdoblju. Prema rezultatima djelovanja inspekcije na terenu, u HNŽ-u je bilo ukupno 16 nadzora u kojima je bilo 58 nedostataka i 11 privremenih zabrana rada. Kada je riječ o radnom odnosu u HNŽ-u, broj kontroliranih radnika bio je 431, zatečenih radnika “na crno” bilo je osam, dok je jedna osoba okarakterizirana kao novoprijavljeni zaposlenik.

Autorska prava

Broj nadzora u ZHŽ-u, prema izvješću FUZIP-a, jest 11, otkrivena su 34 nedostatka, dok je devet privremenih zabrana rada. Kada je riječ o radnim odnosima u ZHŽ-u, broj kontroliranih radnika je 470, devet je radnika zatečeno na radu “na crno”, dok je jedan radnik novoprijavljen.

Tijekom pojačane kontrole vršeni su i drugi usmjereni nadzori u određenim subjektima kao što su robne rezerve, kontrola uvoza i stavljanja u promet biogoriva na tržištu FBiH te kontrola “paradžemata”. U kontroli autorskih prava, po zahtjevu stranke, tržišna inspekcija izvršila je kontrolu promoviranog autorskog djela - knjige Branka Mikulića pod nazivom “Kobne godine” i dostavljena je informacija nadležnom tužiteljstvu o sumnji da je počinjeno kazneno djelo publiciranja i tiskanja knjige bez suglasnosti nasljednika autora. U Kliničkom centru Sarajevo tržišna inspekcija je kontrolirala rad određenih službi i otkrila brojne nepravilnosti te s istim upoznala nadležno tužiteljstvo uz informacije o sumnji da je počinjeno kazneno djelo.

Obuhvaćene su i sustavne aktivnosti inicijative za izmjenu određenih znakova i ocjena izvršenih inspekcijskih nadzora, navedeno je u izvješću, o kojem je na nedavnoj sjednici raspravljala Vlada FBiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?