Centralna banka BiH

Inflacijska očekivanja znatno smanjena

CBBiH
16.11.2020.
u 21:40

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), na bazi prikupljenih podataka u listopadu objavila je da inflacijska očekivanja za tekuću 2020. godinu iznose 0,27%, što je znatno niže od ranije iskazanih očekivanja.

Kako su naveli, razlog za to je opće usporavanje ekonomskih aktivnosti i potražnje, što se izravno odražava na blagi očekivani porast cijena, pišu Nezavisne. 

Za 2021. godinu očekivanja su da će inflacija iznositi 1%, što ukazuje kako se ne očekuju znatniji inflatorni pritisci. Postojeći aranžman monetarne politike najvećim dijelom omogućio je održavanje niske inflacije, što je jedan od preduvjeta za održivi ekonomski rast.

Istraživanja inflacijskih očekivanja su važna za monitoring ekonomskih zbivanja. Uobičajena je praksa da centralne banke nadgledaju inflacijska očekivanja, da bi na osnovu toga mogle intervenirati i održavati stabilnu inflaciju.

Centralna banka je po preporuci Europske komisije pristupila polugodišnjim istraživanjima inflacijskih očekivanja. Prikupljanje i analiziranje podataka prvenstveno se odnosi na inflacijska predviđanja eksperata financijskog sektora u BiH za tekuću i narednu godinu.

Iz CBBiH navode da će i dalje, u suradnji s bankama i osiguravajućim društvima, redovito provoditi ova istraživanja i objavljivati rezultate radi transparentne komunikacije s javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?