naoružanje

Iduće godine nastavak rješavanja viškova vojne opreme i streljiva

naoruzanje
05.12.2016.
u 15:36

Rješavanjem svih viškova vojne opreme stvorit ćemo sigurniju budućnost za nove naraštaje i smanjiti rizike od različitih neželjenih situacija - kazao je Jerinić.

Na današnjoj sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva istaknuto je da bi u 2017. trebalo biti odobreno 1,5 milijuna eura za nastavak rada na rješavanju viškova vojne opreme i izvršena potpuna inspekcija radi utvrđivanja stanja nestabilnog streljiva. 

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse general Senad Mašović pojasnio je na konferenciji za medije nakon sjednice da je u tekućoj godini inspektirano više od 6.500 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava i da će do kraja godine različitim metodama biti riješeno više od 2.500 tona.

Po njegovim riječima, u 2017. će značajnije biti korišteni kapaciteti namjenske industrije da bi bilo ubrzano rješavanje viškova koji su označeni nestabilnim za upotrebu i skladištenje.

Mašović je kazao da skladišta navedene opreme danas izgledaju neuporedivo bolje i uvjetnije u odnosu na prethodno razdoblje. 

Zamjenik ministrice obrane BiH Boris Jerinić istaknuo je da je sigurnost skladišta streljiva važna za sve građane BiH, a ne samo za pripadnike OSBiH, te da je potrebno isključiti bilo kakvu mogućnost krijumčarenja.

- Rješavanjem svih viškova vojne opreme stvorit ćemo sigurniju budućnost za nove naraštaje i smanjiti rizike od različitih neželjenih situacija - kazao je Jerinić.

Šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore rekao je da uništavanje naoružanja i skladištenja naoružanja i streljiva predstavlja veliki izazov za međunarodne i lokalne aktere u BiH.

Dodao je da smo svjedočili strašnim nesrećama u skladištima streljiva u regiji u kojim je bilo i mnogo civilnih žrtava zbog čega je važno voditi računa o toj oblasti, ali i zbog samog razvoja i uloge Oružanih snaga BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije