PROGNOZA

Iako je meteoalarm upaljen u regiji, novi snijeg u BiH moguć tek polovinom veljače

kiša
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
31.01.2014.
u 09:27

U Hercegovini, pak, zadržat će se toplije vrijeme, a temperature će biti oko 6 Celzijevih stupnjeva ujutru, dok će se dnevne kretati oko 10 Celzijevih stupnjeva

Nakon prvog ovogodišnjeg snijega vrijeme u BiH pomalo vraća epitet uobičajenog s obzirom da su nam se već jučer vratile ugodnije temperature, te oblačno i tmurno vrijeme. Iako su meteorolozi i ovog vikenda za neke krajeve predviđali veće snježne oborine, prema aktualnim prognozama, njih ne bi trebalo biti prije nedjelje navečer kada bi hladniji zrak mogao u Bosnu donijeti nestabilnije vrijeme, ali oborina neće biti pretjerano. Jutarnje temperature će biti od 3 do 5 Celzijevih stupnjeva dok će se dnevne kretati od 5 do 8.

U Hercegovini, pak, zadržat će se toplije vrijeme, a temperature će biti oko 6 Celzijevih stupnjeva ujutru, dok će se dnevne kretati oko 10 Celzijevih stupnjeva. Također se očekuju negdje i obilnije kišne oborine. Iako meteoalarm za pojedine gradove u regiji predviđa veće i snježno nevrijeme, o čemu su se raspisali i pojedini drugi mediji, u BiH ovog vikenda takvog nevremena, prema sadašnjim prognozama, neće biti. I u cijelom sljedećem tjednu norveški meteorološki portal Yr.no najavljuje sunce i temperature koje neće dosezati one proljetne kakve su nas pratile početkom i polovinom siječnja, ali će biti ugodne za ovaj dio godine. Neovisni meteorolog Zoran Zadro, također, je na svojoj stranici objavio kako se širi vijest o tome da nas za vikend čeka snježna mećava, a u idućem tjednu debeli minusi, te je konstatirao da je jedino od ovoga točno da će u nedjelju doći do blagog zahladnjenja, a snijega može biti u gorju i u Bosni, a izraženo nevrijeme se ne očekuje. Naglasio je kako nema mjesta uzbuni.

Također, gledajući dugoročno, meteorološke analize pokazuju moguć intenzivniji dotok hladnijeg zraka, a time i snijega polovinom veljače što je potvrdio u nedavnoj izjavi i meteorolog Željko Majstorović, te bi prema njegovim riječima u veljači trebalo biti niskih temperatura i snježnih padalina. - Prosjek padalina bi trebao biti oko 70 litara po četvornom metru, a temperatura oko 1 Celzijev stupanj, svakako govoreći o središnjoj Bosni, a dolina Neretve i Posavine će biti toplija - kazao je. Na pitanje jesu li promjene vremena u ovom razdoblju povezane s klimatskim promjenama, te što se to događa s vremenom, Majstorović je kazao da je na to teško odgovoriti, jer se ne znaju mehanizmi zbog kojih dolazi do ovoga, a ne zna se ni sigurna prognoza. -Postoje razni scenariji koji govore o povećanju temperature od 2 do 6 stupnjeva zbog globalnog zagrijavanja. Dva Celzijeva stupnja bi se dalo podnijeti, a šest bi već predstavljalo katastrofu za čitav planet - istaknuo je Majstorović, S obzirom da je nezahvalno dugoročno prognozirati vrijeme, ono što sigurno znamo je da nam slijedi tmuran i oblačan vikend nakon kojeg se očekuje više sunca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?