Teška godina za učenike završnih razreda

I upola manje maturanata na pripremama za upis na studij

12.05.2021.
u 19:36

Biti maturant u vrijeme pandemije jako je izazovno i neizvjesno. Kako će izgledati polaganje mature, pripreme za studij, maturalna zabava, norijada... - neka su od pitanja na koja nitko sa stopostotnom sigurnošću ne može dati odgovor, piše Večernji list BiH. 

Poštovati mjere

Inače, maturalne zabave za učenike završnih razreda srednje škole tradicionalno se organiziraju u lipnju, no s obzirom na neizvjesnu situaciju s pandemijom, mjere i restrikcije koje uključuju policijski sat i zabranu okupljanja većeg broja osoba u zatvorenom, iz nadležnih ministarstava obrazovanja i škola poručuju kako je o toj temi još rano govoriti. - Krizni stožeri na razini FBiH i županija upravljaju situacijom. Mi kao ministarstvo nemamo ingerencije hoće li se održavati maturalne zabave ili ne. Trebaju se poštovati mjere. Lani ih nije bilo, a ove godine ćemo vidjeti kako će se organizirati škole. U svakom slučaju, to škole organiziraju, mi nemamo ingerencije bilo što odobriti ili ne - kazao je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, za Faktor. - Inače, u HNŽ-u su učenici od početka školske godine svaki dan proveli u školskim klupama u skladu s kalendarom, što je dovoljno jamstvo i da su ravnatelji, zaposlenici i djeca postupali vrlo odgovorno - dodao je ministar. No, učenici se slažu kako, unatoč boravku u školskim klupama, godina nije bila laka. - Zadnji razred srednje škole nešto je što zauvijek ostaje u sjećanju. Mi smo generacija koja nije imala toliko sreće kao ranije otići na maturalno putovanje, pripremati se za maturalnu zabavu, neograničena druženja..., tako da, što se te strane tiče, malo smo “zakinuti”. Biti maturant u ovom vremenu je, rekla bih, pomalo teško, ali snalazimo se. Najviše smo usredotočeni na učenje i pripremanje za studij kako bismo izvukli najbolje od ove neizvjesne godine u kojoj se ne zna što će nas ujutro dočekati - kazala nam je maturantica Mia.

 

Online priprema

Ova godina pomalo je specifična i kada je riječ o pripremi za maturu. Tradicionalni načini učenja prebacili su se na online formu, a profesori, škole, pa i Sveučilište u Mostaru potrudili su se barem na neki način olakšati život budućim brucošima. Tako učenici završnih razreda srednje škole i ove godine imaju priliku besplatno obogatiti svoje znanje. Naime, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije, i ove godine pripremio je besplatne pripreme iz šest predmeta, a kako se ove godine odvijaju pripreme, kazala je Marija Barun, predsjednica Studentskoga zbora mostarskoga Sveučilišta.

- Pripreme se održavaju iz šest predmeta - hrvatskog jezika, matematike, informatike, biologije, kemije i fizike. Učenici tjedno imaju sat ili dva, ovisno o predmetu i profesoru, online nastavu pomoću koje mogu obnoviti naučeno, ali i dodatno obogatiti znanje. Da je ova godina svima pomrsila planove, najbolje pokazuje i manji broj prijavljenih maturanata, kojih je upola manje nego ranijih godina, što ne znači da će biti manje upisanih. Ono što nam preostaje je pripremiti učenike najbolje za novo poglavlje života do sredine lipnja, do kad traju pripreme - zaključila je Barun. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?