Remdesivir

I BiH dobiva lijek za liječenje koronavirusa! Njime su liječili i Trumpa

remdesivir
26.11.2020.
u 19:34

Remdesivir, Favira i Regeneron su neki od lijekova koji se koriste u regiji i svijetu za liječenje oboljelih od koronavirusa, a nijedan od ovih nije registriran za promet u Bosni i Hercegovini.

Registracija lijekova je inače u nadležnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, odgovor je to Federalnog ministarstva zdravstva na upit N1 televizije u vezi lijekova koji se daju oboljelim od korona virusa.

"S druge strane, napominjemo da u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, kao i Pravilnikom o uvjetima uvoza lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj 23/11) i Pravilnika o uvjetima i načinu uvoza lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet (“Službene novine Federacije BiH”, broj 104/13) entitetska ministarstva zdravstva odobravaju uvoz lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju BiH (nisu registrirani za promet od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH). Tako je na osnovu navedene regulative ovlaštenim veleprometnicima lijekova na teritoriju BiH Federalno ministarstvo zdravstva, sukladno zahtjevima, a na prijedlog pojedinih zdravstvenih ustanova odobrilo uvoz lijekova generičkog naziva remdesivir i favipiravir", rekli su nam.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju da u skladu s navedenom regulativom enitetska ministarstva zdravstva ovlaštenim veleprometnicima redovno odobravaju uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje lijeka u promet, odnosno koje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nije registrirala za promet, na prijedlog zdravstvenih ustanova, te je u skladu s tim i u ovom slučaju odobren uvoz navedenih lijekova.

"Vezano za nabavku remdesivira u Federaciji BiH ističemo da se Federalno ministarstvo zdravstva, kao i Republika Srpska, još u listopadu pribilježila za nabavku remdesivira putem zajedničke nabavke koju vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH, a u okviru Zajedničkog sporazuma Europske unije o javnim nabavama medicinskih protumjera", kazali su za N1.

Kako su istaknuli, oba entiteta su iskazala prvobitne potrebe za mjesec dana.

"S tim u vezi, Federalno ministarstvo zdravstva je pokrenulo proceduru za osiguranje financijskih sredstava i za nabavku navedenog lijeka u ovoj godini, kroz zajedničku nabavku kojom upravlja Ministarstvo civilnih poslova BiH. Pored odobrenja sredstava iz rezervi Proračuna potrebna je i suglasnost Vlade FBiH za potpisivanje Sporazuma o pravima i obvezama radi realiziranja okvirnih sporazuma u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavi medicinskih protumjera za BiH, a koji potpisuju Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine", rekli su za N1.

Ovim odobrenjem postao je jedini tretman protiv covida-19 koji je u potpunosti odobren. Gilead Sciences kaže da se tim lijekom smanjuje vrijeme koje pacijenti provode u bolnici i do pet dana. Remdesivir je bio jedan od lijekova kojima je liječen američki predsjednik Donald Trump.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?