LUKA ČIČIN ŠAIN

Hrvatski znanstvenik se javio iz Njemačke i objasnio zašto je Merkel odustala od lockdowna: 'Lijepo da se ispričala'

24.03.2021.
u 20:56

Ugledni znanstvenik itekako je upućen u situaciju u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel povukla je odluku o dodatnim ograničenjima koja su trebala biti uvedena za Uskrs nakon oštrih kritika te odluke, doznaje se danas od sudionika sastanka njemačke kancelarke i pokrajinskih premijera. 

Merkel je sudionicima izvanredno zakazanog sastanka kazala da se neće primijeniti sporazum, koji su ona i premijeri postigli u utorak rano ujutro, o mjerama koje bi trebale vrijediti za Uskrs, a po kojima je većina trgovina trebala biti zatvorena, a broj ljudi na obiteljskim susretanjima dodatno ograničen. 

Kritike kojima je dočekan taj dogovor od prije dva dana odnosile su se ponajprije na to da su, unatoč maratonskim razgovorima kancelarke i pokrajinskih premijera, ključni elementi sporazuma zapravo ostali nejasni. 

Njemački predstavnici industrije ustvrdili su da im je nejasno što mjere o uskrsnom zatvaranju zapravo znače u praksi. 

"Riječ je o mojoj greški", rekla je Merkel, a prenose njemački mediji pozivajući se na dobro upućene izvore.  

Za komentar smo se obratili  prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, čija je uža specijalnost imunitet i kronične infekcije, a istraživanjem koronavirusa bavi se trenutno u Njemačkoj u sklopu Centra za infektološka istraživanja Helmholtz. 

Ugledni znanstvenik itekako je upućen u situaciju u Njemačkoj.  
"Mislim da je jasno da mjere ostaju na snazi, ali da je vlada odustala od petodnevnog mirovanja cjelokupnog društva, jer nije bilo moguće pravno definirati radi li se o praznicima ili o nekoj drugoj formi. Je li zatvaranje dobrovoljno ili obavezno? Koga zahvaćaju obveze, a tko i dalje mora pružati esencijalne servise (bolnice, policija, ili i neki dućani s neophodnim namirnicama)? A ako da, onda  koji dućani?). Uz toliko nejasnoća, nije ni čudno da su se povukli, a svakako je za pozdraviti da se kancelarka ispričala", kaže Čičin Šain. 

"U Njemačkoj je tendencija da se društvo postepeno otvaralo proteklih tjedana, a virusne brojke su lagano rasle već nekoliko tjedana. S jedne strane vlada osjeća pritisak glasne manjine koja razmislja kratkoročno i želi maknuti mjere pa kud puklo da puklo, s druge strane bolnički odjeli se pune i zdravstveni sustav je pod sve većim opterećenjem", tvrdi Čičin Šain. 

Premda Angela Merkel razmišlja dugoročno i htjela bi uvesti lockdown dok se brojke ne smire na vrlo niskoj razini, mora privoliti većinu premijera saveznih država da ju podrže u toj odluci. 

"Mnogi među njima su za otvaranje privrede bez odgađanja koje pravdaju stavom da uz pojačano antigensko testiranje možemo držati situaciju pod kontrolom. Da su u krivu, vidjeli smo razvojem situacije u proteklih nekoliko tjedana, ali to oni još nisu uvidjeli", kaže naš znanstvenik koji prebiva u Njemačkoj dodavši kako je onda za očekivati da će kao kompromis biti nastavljen nekakav srednji put.  

Napomenimo i to da je sve je veće nezadovoljstvo njemačkih građana strogim mjerama, a vladajuća Merkelina Kršćansko-demokratska unija(CDU) bilježi snažan pad popularnosti uoči izbora predviđenih za rujan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?