Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Plenković: Naša trajna obveza je osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH

"Naša je politika da se osigura ravnopravnost Hrvata i da oni budu legitimno zastupljeni u svim institucijama zemlje, i mi ćemo raditi na dijalogu. Određene poteškoće koje postoje treba riješiti tako da se nastavi funkcioniranje BiH", kazao je Plenković.
05. lipnja 2020. u 14:16 0 komentara 1148 prikaza
Foto: Stojan Lasić
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a RH Andrej Plenković u posjetu je BiH. 

Predsjednici dva HDZ-a iz BiH i Hrvatske, Dragan Čović i Andrej Plenković održali su danas sastanak u Mostaru povodom obilježavanja 30. godišnjice HDZ BiH i 15 godinja Čovićevog predsjedavanja ovom strankom. Plenković je nazočio i svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH. Poručeno je kako Hrvatska i HDZ nastavljaju snažno podržavati BiH na njenom putu ka EU i NATO-u.

 | Autor : Stojan Lasić Foto: Stojan Lasić

Čović se zahvalio Plenkoviću na nesebičnoj podršci koju je pružao kao premijer RH, ali i kao predstavnik u institucijama EU, prenosi N1. 

"Naš europski put kao jedina perspektiva za Hrvate u BiH i BiH ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nema gospodina Plenkovića i suradnika, niti bi 2015. godine predali zahtjev za članstvo", rekao je Čović.

Dodao je kako su se na sastanku prisjetili svih iskušenja kroz koja su prošli tijekom proteklih 15 godina, te je poručio kako će se "u znak zahvalnosti na svemu što Vlada RH radi za BiH odužiti na način da će izaći na izbore za Sabor Hrvatske i glasati za HDZ".

Plenković je rekao kako je u Mostar došao "kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a koji kontinuirano i snažno daju podršku BiH na njenom putu ka EU i NATO-u snažni jačajući odnose dvije države i nastojeći da riješe otvorena pitanja".

"Mislim da smo sve oblike suradnje ojačali tijekom prethodnih godina i tako ćemo nastaviti. Posebno mi je drago da Ureda za Hrvate izvan Hrvatske utrostručio sredstva za projekte u BiH. Mislim da smo učinili maksimum u razdoblju iza nas", rekao je Plenković.

Podsjetio je da RH sada predsjedava Europskom unijom i naglasio kako je njihovo djelovanje otežano jer se zbog pandemije koronavirusa sastanci ne održavaju uživo.

"Brojne naše aktivnosti radimo i dogovoramo putem videokonferencija, a imali smo i sastanak posvećen zemljama Zapadnog Balkana. Kada rezimiramo politku proširenja, uspjeli smo ostvariti sjajne rezultate, a to je rješenje situacije iz oktobra kada su tri članice blokirale pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i to smo odblokirali", rekao je Plenković.

Dodao je kako Europska komisija uskoro izaću sa snažnim paketom podrške za sve države jugoistoka među kojima je i BiH.

Osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH.

 | Autor : Stojan Lasić Foto: Stojan Lasić

"Naša je trajna obveza i konstantna politka je da se osigura ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, da bude legitimno i ravnopravno zastupljen u svim institucijama. Zalagat ćemo se za rješenja koja će biti prihvatljiva svim strankama. To je pitanje BiH, ali određene poteškoće treba riješiti na način koji će omogućiti učinkovito funkcioniranje BiH", rekao je Plenković.

Na kraju je istaknuo kako svi koji imalo razumiju funkcioniranje BiH znaju kako je ravnopravnost ključna za napredak i poručio kako je važno da BiH ide naprijed.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.