SRPSKA AGENCIJA

Hrvatska je bila izričito protiv otvaranja poglavlja 33 u pregovorima Srbije s EU

Reuters/PIXSELL
11.12.2017.
u 18:03

Hrvatska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Švedska bile su protiv otvaranja novih poglavlja u pregovorima Srbije s Europskom unijom

Hrvatska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Švedska blokirale su nastavak pregovora Srbije s Europskom unijom, odnosno otvaranje novih poglavlja pregovora. 

Kako piše B92, ovih pet zemalja bile su izričite u tome kako nije prikladno otvarati poglavlje 33 o financijskim i proračunskim pitanjima za koja su vezani i djelovanje pravne države, neovisnosti i djelotvornosti pravosuđa te sistemsko zaustavljanje korupcije.

Ovih pet zemalja, ali i još neke članice Europske unije uzele su u obzir i polugodišnju analizu Europske komisije o provođenju akcijskih planova srpske vlade za poglavlja 23 i 24.

Naime, u internom dokumentu Europske komisije o napretku Srbije u ta dva poglavlja o vladavini prava, navodi se da Srbija treba pojačati napore u ovlastima financijskih istraga, borbe protiv pranja novca i oduzimanja imovine te usvojiti učinkovit postupak azila u skladu s europskim pravilima.

Ključne riječi
EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?