Martin Raguž nakon sjednice predsjedništva HDZ-a 1990:

Hrvati mogu imati jednog kandidata za predsjedništvo BiH

raguz
Foto: Agencije
06.05.2014.
u 09:17

Stav Raguža je kako će surađivati samo s legitimnim predstavnicima naroda

- HDZ 1990., kao autentična hrvatska politička stranka nastala u prijelomnim političkim trenucima, nastavlja svojim putem, s jasnim političkim programom i jači je nego ikada - rekao je jučer u Mostaru predsjednik te stranke Martin Raguž gdje je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a 1990. Naglasio je kako neće uspjeti pokušaji razbijanja HDZ-a 1990., niti će članovi HDZ-a 1990. dopustiti manipuliranje strankom i hrvatskim nacionalnim interesima.

Pitanje platforme

- Podsjetit ću sve one koji danas pokušavaju projektirati HDZ 1990. u neke nove koalicije ili platforme, da nikada nismo ušli niti u jednu kombinaciju koja nije bila izraz većinske volje biračkog tijela konstitutivnih naroda niti ćemo ući u takvu kombinaciju. To su povijesne činjenice koje se ovih dana grubo ignoriraju - poručio je Raguž. Na optužbe da je aktualno vodstvo stranke odbilo mogućnost zajedničkog nastupa s drugim hrvatskim političkim strankama na predstojećim općim izborima u BiH, Raguž je podsjetio da je HDZ 1990. uvijek nudio mogućnost izbora zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kao i zajednički nastup u sredinama gdje su hrvatski interesi ugroženi. - Druga je opcija nudila ultimatum uzmi ili ostavi, da se ide na svim razinama s jednom listom. U izboru između te dvije opcije neka javnost prosudi jesmo li dovoljno otvoreni kada je u pitanju vitalni nacionalni interes, a isto tako jesmo li dovoljno samosvjesni natjecati se tamo gdje trebamo ponuditi bolje liste, obrazovane ljude, mlađe ljude, nekompromitirane ljude, i bolje programe za dobrobit svakog čovjeka u ovoj zemlji - kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Neće biti u većini

Poručio je kako HDZ 1990. više neće sudjelovati u većini na državnoj razini ako se ne vrati ministarska pozicija na kojoj je Damir Ljubić. Dodao je kako isti oni koji su prije nekoliko mjeseci podigli ruke za politiku koju provodi aktualno vodstvo stranke, sada odjednom kritiziraju takvu politiku. - Kakvu će poziciju tko od tih pojedinaca zauzeti, to je njihovo legitimno pravo, ali oni više ne mogu govoriti u ime HDZ-a 1990. - naglasio je prvi čovjek te stranke. Kada je u pitanju budućnost Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Raguž je kazao kako HDZ 1990. odavno traži transformaciju tog tijela u krovnu stratešku organizaciju za artikuliranje hrvatskih političkih ciljeva. Jučer su kooptirani novi članovi Predsjedništva HDZ-a 1990. nakon što je niz dužnosnika napustilo stranku.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?