Život sve skuplji

Hrana u BiH poskupjela za oko 20%, a u EU 9 posto

26.05.2022.
u 16:22

Za osnovne životne namirnice, piće, usluge, gorivo… danas se izdvaja znatno više novca u odnosu na prošlu godinu

Zbog neprekidnog rasta cijena goriva i drugih roba široke potrošnje, brojni bh. građani ne mogu podmiriti ni osnovne životne potrebe, piše Večernji list BiH. Za osnovne životne namirnice, piće, usluge, gorivo… danas se izdvaja znatno više novca u odnosu na prošlu godinu. Pokazuju to i statistike prema kojima bh. građani samo za hranu ove, u odnosu na prošlu godinu, izdvajaju 20,6% novca više, dok oni u Europskoj uniji istodobno, prema podacima Eurostata, izdvajaju samo 8,9% novca više.

Mala proizvodnja

Prema riječima stručnjaka, cijene hrane rastu jer je BiH ovisna o uvozu. - Riječ je o proizvodima u čijoj cijeni veliki udio ima prijevoz. Po robu i hranu ide se tisuće kilometara daleko i to je jedno od objašnjenja zbog čega cijene hrane kod nas rastu mnogo više nego u Europskoj uniji - rekao je za Nezavisne Željko Vaško, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci na katedrama za ruralni razvoj i ekonomiku poljoprivrede. Kao jedan od razloga navodi i nižu proizvodnju hrane, zbog čega je BiH prinuđena uvoziti, i to u situaciji kada su cijene najviše, ali i što trgovine u ovom trenutku ostvaruju dodatni profit te dižu cijene zbog psihološkog trenutka potrošača koji gomilaju namirnice.

Ističe se kako su veletrgovci ti koji doprinose problemima s kojima se susreću i potrošači, ali i proizvođači. Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH i vlasnik Mesne industrije, kaže za Nezavisne kako je RS ovisan o sirovinama iz EU-a te, kada se na te cijene sirovina dodaju troškovi prijevoza, ali i uzme u obzir “mešetarenje” trgovaca, dođemo do velikog rasta. - Ima i bezrazložnog podizanja cijena. Trgovci nas drže u “kandžama” i nemamo izbora. Ako želimo raditi, moramo prihvatiti te cijene, a onda oni određuju uvjete. Ni jedan trgovac još nije skinuo maržu ili povlastice koje uzima za pozicioniranje robe - objašnjava Vasić.

Osim poskupljenja koja su već sada evidentna u BiH, iz Udruga za zaštitu potrošača upozoravaju kako bh. građane čeka jako izazovno vrijeme. - Ne smijemo biti pesimisti, ali činjenica je da nas očekuje jako teško razdoblje. Prognoze i ekonomske analize upućuju na to i već se naglas govori kako nas sve očekuje jako teška zima. Vlasti se moraju probuditi i uvesti mjere, nema druge. Naime, kako rastu cijene, raste i prihod, a potrošnja osnovnih životnih namirnica ostaje ista jer ljudi moraju jesti. Taj “višak” sredstava trebao bi se usmjeriti na građane, ne samo povećanjem plaća i mirovina nego i značajnijom pomoći, zatim ukidanjem trošarina pa onda pokušati i s usporavanjem rasta cijena, barem osnovnih životnih namirnica. Ističem, ovdje ne govorimo ni o kakvom luksuzu, nego samo o robama bez kojih se ne može živjeti - kazao je Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača “Don”, dodajući kako je važno ne stvarati umjetnu krizu.

Rast cijena

Iz Agencije za statistiku BiH navode kako je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast cijena od 13,2%. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 20,6%, zatim alkoholnih pića i duhana za 0,6%, stanovanja i režijskih izdataka za 9,9%, a namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kućanstva za 6,8 posto, kažu iz Agencije.

Dalje ističu i rast cijena u zdravstvu za 1,1%, prijevozu za 28,9%, komunikacijama za 0,8, rekreaciji i kulturi za 6,1, obrazovanju za 0,5, restoranima i hotelima za 7,8% te ostalim dobrima i uslugama za 4,5%. Jedino je prosječni pad cijena zabilježen u odjeljcima odjeće i obuće za 4,8%.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije