novi izgled zgrade

Hotel Ero zablistat će novim sjajem, Mostar dobiva središte institucija

04.01.2021.
u 18:20

Hotel Ero u Mostaru, koji je kupila Vlada Hercegovačko-neretvanske županije za smještaj svojih ministarstava i županijskih tijela, uskoro bi mogao ponovno doći u fokus jer je potvrđeno kako je u tijeku izrada idejnoga i glavnoga projekta za zgradu Vlade HNŽ-a, a Večernji list donosi projekciju budućeg izgleda hotela koji je jedan od simbola grada na Neretvi, piše Večernji list BiH. 

Racionalizacija

Jedan od temeljnih ciljeva koji je Vlada realizirala jest kupnja zgrade hotela Ero za zgradu Vlade, što će, konačnim završetkom i useljenjem, iznimno doprinijeti racionaliziranju javne uprave, dodatnoj uštedi i, svakako, poboljšanju učinkovitosti rada u sustavu Vlade HNŽ-a.

Uvidom u izvješće o provedbi projekta energetske učinkovitosti, kao i obnovi, izgradnji i rekonstruiranju javnih objekata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (2015. – 2020.) vidljivo je kako se na obnovi, odnosno adaptaciji hotela Ero aktivno radi. Podsjeća se kako je sama zgrada izgrađena 1988. godine, površine je 9565,72 četvorna metra.

U ovoj godini očekuje se izbor izvođača koji bi trebao početi raditi na pripremi objekta za smještaj institucija županije, pri čemu je jasno kako će na svim etažama biti potrebno napraviti prenamjenu.

Večernji list imao je uvid i u dokument izrade idejnoga rješenja i glavnoga projekta za prilagodbu hotela Ero za smještaj županijskih tijela i tijela županijske uprave u HNŽ-u, a u opisu projektnoga zadatka navodi se kako isti tretira prilagodbu hotela Ero u poslovni prostor za smještaj 600 zaposlenih u 19 tijela vlasti HN županije, koji trenutačno imaju oko 500 zaposlenika, a po pravilnicima o unutarnjoj organizaciji, planirano je da imaju 659 zaposlenika. Standard za ovaj tip objekta je 7 četvornih metara po zaposleniku, dok navedeni projektni zadatak predviđa 10 četvornih metara po zaposleniku jer dio prostora treba biti rezerviran za urede rukovoditelja. Adaptacija hotela podrazumijeva radove na interijeru i eksterijeru objekta, kao i na parteru. Istodobno, radna skupina za smještaj županijskih tijela i tijela županijske uprave Vlade HNŽ-a dala je prijedlog rasporeda pojedinih tijela vlasti po katovima,

U kontekstu opisa konstrukcije navodi se kako je ista armiranobetonska. Suteren i prizemlje objekta imaju armiranobetonske stupove i ravne armiranobetonske ploče, dok ostali katovi imaju armiranobetonske zidove i ravne armiranobetonske ploče kao međukatne konstrukcije.

Adaptacija kroz više razina

Postojeći hotel Ero potrebno je prenamijeniti u zgradu Vlade HNŽ-a, a adaptaciju objekta potrebno je raditi kroz više razina, jedna od njih su arhitektonsko-građevinski radovi.

Potrebna je, objašnjava se u dokumentu, funkcionalna adaptacija – nova dispozicija prilagođena stvarnim potrebama budućih korisnika prostora, s novom materijalizacijom unutarnjih ogradnih ploha, otvora, novom opremom objekta, saniranje konstrukcije, ako je potrebno prilikom adaptiranja, adaptacija eksterijera objekta - fasada, vanjski otvori, krovovi. Također, potrebni su i instalaterski radovi poput uklanjanja dotrajalih i nepotrebnih instalacija te postavljanja novih instalacija prilagođenih novom rješenju. U kontekstu adaptacije partera objekta bit će potrebno raditi na parkiralištu, uređenju zelene površine, kao i na nogostupima. Prema svemu sudeći, Županija ima namjeru, nakon kupnje hotela, isti učiniti funkcionalnim središtem u kojemu će na jednom mjestu biti okupljene sve institucije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije