Nepostizanje dogovora i novo bošnjačko preglasavanje Hrvata na izborima izazvalo bi krizu čije bi posljedice sa sadašnjom blokadom države bilo teško predvidjeti

Hoće li HNS BiH žrtvovati dvije izborne jedinice za dogovor o Izbornom zakonu

13.03.2022.
u 16:42

Dok se nagađa o mogućnosti odgode izbornog procesa u BiH, posve je izvjesno kako nepostizanje dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi te bošnjačkom preglasavanju Hrvata dovelo do novoga opasnog zapleta koji bi pogoršao ionako poremećene odnose u zemlji. U međuvremenu se nije dogodio nastavak razgovora iako je nekoliko dužnosnika hrvatskih i bošnjačkih stranaka najavljivalo kako bi se mogla održati još jedna runda razgovora nakon koje bi bilo jasno postoji li prostor za dogovor, piše Večernji list BiH. 

Novi Neum
 

Iako se tvrdilo da će to biti slučaj i za razgovore koji su vođeni u Neumu, očekuje se da bi se u slučaju povoljnog razvoja kod domaćih političara ponovno mogli uključiti i međunarodni dužnosnici iz američke i europske administracije. Hrvatska je strana do sada inzistirala na nekoliko načela koji uključuju čvrsto držanje uz utvrđena rješenja Daytonskim mirovnim sporazumom, od konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja, do protivljenja brisanju naroda ili uvođenja bilo kakvog modela koji bi ponovno omogućio manipulaciju i nametanje hrvatskih političkih predstavnika. Jedno od načela za koje su dobili potporu Venecijanske komisije je i postojanje dviju izbornih jedinica čemu se snažno protivi bošnjačka politika. Na taj način, smatraju, otvorila bi se mogućnost uspostave hrvatskoga entiteta u Bosni i Hercegovini u što su prilično agresivno uvjerili i vlastitu javnost. Sada praktično niti jedna bošnjačka ili probošnjačka stranka ne prihvaća uspostavu dviju izbornih jedinica, a čijim bi se postojanjem tek jednoga dana (kada se održavaju izbori) izbjegla mogućnost preglasavanja Hrvata i značajno relaksirali odnosi dvaju naroda. Upravo je zakopavanje ratnih sjekira između nekadašnjih saveznika na početku rata '90-ih, pa žestokih neprijatelja i ponovnih saveznika na kraju rata te snažno antagoniziranih zajednica zbog bošnjačkog preglasavanja i nametanja političkih predstavnika, iznimno značajno za budućnost BiH.

Suvereno odlučivanje
 

Zbog toga se unutar hrvatskog političkoga korpusa razmišlja o mogućem kompromisnom rješenju i odustajanju od postojanja dviju izbornih jedinica, područja, kako bi se otklonili strahovi kod bošnjačke strane koja je s izbornom reformom pokazala velike apetite od kojih se mora izvući i pristati na kompromis koji će Hrvatima vratiti moć suverenog odlučivanja na izborima.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Feral
Feral
13:02 14.03.2022.

Kakvi su to izbori,kada ih uvijek vladajuće stranke pokradu i naštimaju kako njima odgovara,daj te elektronski nadzor i nikada više nećete biti pobjednici..

LO
lokve
11:55 14.03.2022.

čije ovdje strahove rješavamo bošnjačke o trećem entitetu ili hrvatsko o preglasavanju. Nema ni jednog ni drugog straha treći entiten nije opstao ni kad je bilo najteže o pokušaju svjedoče ostatci koje je Hag poslao u nekoliko zemalja. Drugo da postoji strah o preglasavanju hrvata ne bi bilo blokada na svim nivoima vlasti od strane hdz-ovih poslanika, ni pijacu ne možeš otvoriti ako him ne odgovara.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?