Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Hoće li HNS BiH žrtvovati dvije izborne jedinice za dogovor o Izbornom zakonu

13. ožujka 2022. u 16:42 2 komentara 2714 prikaza

Dok se nagađa o mogućnosti odgode izbornog procesa u BiH, posve je izvjesno kako nepostizanje dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi te bošnjačkom preglasavanju Hrvata dovelo do novoga opasnog zapleta koji bi pogoršao ionako poremećene odnose u zemlji. U međuvremenu se nije dogodio nastavak razgovora iako je nekoliko dužnosnika hrvatskih i bošnjačkih stranaka najavljivalo kako bi se mogla održati još jedna runda razgovora nakon koje bi bilo jasno postoji li prostor za dogovor, piše Večernji list BiH. 

Novi Neum
 

Iako se tvrdilo da će to biti slučaj i za razgovore koji su vođeni u Neumu, očekuje se da bi se u slučaju povoljnog razvoja kod domaćih političara ponovno mogli uključiti i međunarodni dužnosnici iz američke i europske administracije. Hrvatska je strana do sada inzistirala na nekoliko načela koji uključuju čvrsto držanje uz utvrđena rješenja Daytonskim mirovnim sporazumom, od konstitutivnosti naroda i legitimnog političkog predstavljanja, do protivljenja brisanju naroda ili uvođenja bilo kakvog modela koji bi ponovno omogućio manipulaciju i nametanje hrvatskih političkih predstavnika. Jedno od načela za koje su dobili potporu Venecijanske komisije je i postojanje dviju izbornih jedinica čemu se snažno protivi bošnjačka politika. Na taj način, smatraju, otvorila bi se mogućnost uspostave hrvatskoga entiteta u Bosni i Hercegovini u što su prilično agresivno uvjerili i vlastitu javnost. Sada praktično niti jedna bošnjačka ili probošnjačka stranka ne prihvaća uspostavu dviju izbornih jedinica, a čijim bi se postojanjem tek jednoga dana (kada se održavaju izbori) izbjegla mogućnost preglasavanja Hrvata i značajno relaksirali odnosi dvaju naroda. Upravo je zakopavanje ratnih sjekira između nekadašnjih saveznika na početku rata '90-ih, pa žestokih neprijatelja i ponovnih saveznika na kraju rata te snažno antagoniziranih zajednica zbog bošnjačkog preglasavanja i nametanja političkih predstavnika, iznimno značajno za budućnost BiH.

Suvereno odlučivanje
 

Zbog toga se unutar hrvatskog političkoga korpusa razmišlja o mogućem kompromisnom rješenju i odustajanju od postojanja dviju izbornih jedinica, područja, kako bi se otklonili strahovi kod bošnjačke strane koja je s izbornom reformom pokazala velike apetite od kojih se mora izvući i pristati na kompromis koji će Hrvatima vratiti moć suverenog odlučivanja na izborima.

  • Avatar Feral
    Feral:

    Kakvi su to izbori,kada ih uvijek vladajuće stranke pokradu i naštimaju kako njima odgovara,daj te elektronski nadzor i nikada više nećete biti pobjednici..

  • lokve:

    čije ovdje strahove rješavamo bošnjačke o trećem entitetu ili hrvatsko o preglasavanju. Nema ni jednog ni drugog straha treći entiten nije opstao ni kad je bilo najteže o pokušaju svjedoče ostatci koje je Hag poslao u nekoliko zemalja. Drugo da ... prikaži još! postoji strah o preglasavanju hrvata ne bi bilo blokada na svim nivoima vlasti od strane hdz-ovih poslanika, ni pijacu ne možeš otvoriti ako him ne odgovara.