‘Programska’ koalicija

HNS BiH treba kao MOST u RH postaviti uvjete za izbor vlasti

25.08.2017.
u 07:00

Ne dogodi li se kakvo političko čudo obraćenja i iznenadnog popravljanja odnosa između ključnih hrvatskih i bošnjačkih federalnih partnera te se ne provedu izmjene Izbornog zakona BiH, onda će zasigurno biti ugrožena uspostava vlasti nakon sljedećih izbora, te će porasti međusobni apetiti aktera u ovoj političkoj areni, piše Večernji list BiH. Do sada to nije bila politička praksa, ali se u Hrvatskom narodnom saboru BiH razmišlja da se partnerima s bošnjačke strane dostavi ponuda bez koje neće biti moguće uspostaviti vlast. Radi se o receptu kojega je u političke odnose inovirao politički pokret MOST u Hrvatskoj s ulaskom u vlast s HDZ-om Hrvatske. Ponuda koja se ne odbija odnosila bi se na nekoliko važnih institucionalnih zaštita u pogledu funkcioniranja vlasti, raspodjele prihoda, odnosa prema braniteljima te odnosima između viših i nižih razina vlasti.

Preslikati model

U slučaju pak da se ne promijeni Izborni zakon do održavanja izbora onda se kao prva točka i uvjet za uspostavu vlade moraju staviti izmjene Izbornog zakona. Umjesto ministarskih resora i raspodjela mjesta javnih poduzeća, hrvatsko-bošnjački odnosi se jednom zauvijek moraju urediti upravo preko izmjena odredaba Izbornog zakona kojega je osporio Ustavni sud BiH, a tiču se popunjavanja Doma naroda, te dodatnog zahtjeva na kojima inzistiraju Hrvati a tiče se izbora člana državnog Predsjedništva. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije