Sjednica Odjela za gospodarstvo HNS-a

HNS BiH potiče zajedničke gospodarske projekte s RH za zaustavljanje odlaska mladih

20.12.2016.
u 08:00

Sjednica Odjela za gospodarstvo Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH jučer se pretvorila u otvoreni razgovor i prijedloge među najvišim hrvatskim čelnicima državnih, entitetskih i županijskih institucija te predstavnika gospodarstva kako potaknuti mjere kako bi se zaustavilo iseljavanje i stvorili uvjeti za ekonomsku perspektivu ljudi na ovim prostorima, piše Večernji list BiH. Na sjednici koju je zakazao predsjednik toga odjela Damir Ljubić okupili su se državni ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mate Franjičević, dopredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević, ministar prostornog uređenja Josip Martić te predstavnici resornih federalnih ministarstava, županija, gospodarskih subjekata.

Brojni izvori

“Razgovarali smo o temama koje se odnose na gospodarski segment. Potrebna nam je veća sinkronizacija svih razina u cilju ujednačavanja zakonske regulative kako bismo što učinkovitije koristili domaća i sredstva međunarodnih institucija. A sve to radimo u cilju zaustavljanje odlaska ljudi, otvaranja ekonomske perspektive. Ujedinjeni možemo jako puno napraviti, razjedinjeni nemamo nikakvih izgleda”, rekao je nakon sjednice za Večernji list voditelj Odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a Damir Ljubić. Po njegovim riječima, prvi korak prema tom cilju je koordinirati sve te ekonomske politike kako bi onda polučile puno veći učinak. 
“Kroz Hrvatski narodni sabor ćemo pozorno pratiti sve ove teme koje su kandidirane, kao i mogućnost da se naprave iskoraci. Također unutar HNS-a želimo donositi i usuglašavati odluke koje će onda biti obvezujuće za sve razine vlasti”, objasnio je Ljubić. On je dodao kako se u procesu približavanja Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, ali i korištenja sredstava koja stoje državi na raspolaganju od međunarodne pomoći. Važan naglasak u Odjelu za gospodarstvo Glavnog vijeća HNS-a stavljaju na suradnju s Republikom Hrvatskom, ne samo kroz korištenje fondova Europske unije, nego i u zajedničkom kandidiranju razvojnih projekata u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede.

Uloga županija

“Jedna od tema bila je i da se snažno povežemo s Republikom Hrvatskom. Potaknut ćemo da se kandidiraju zajedničke teme i projekti koji bi se realizirali s Republikom Hrvatskom, a preko naših izabranih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Gospodin Božo Ljubić vodi Odjel za iseljeništvo i oko toga treba napraviti propulzivnost informacija. Otvaraju se tu brojne mogućnosti koje jednostavno treba prepoznati i iskoristiti”, dodao je Ljubić. Pri tome bi bilo važno iskoristiti iskustva koja Hrvatska ima u korištenju novca iz fondova Europske unije, pri čemu bi glavnu ulogu trebale imati županije. Na sjednici su, uz stanje na državnoj i entitetskoj razini oko financija i vanjske trgovine, razmatrane inicijative iz resora energetike, industrije, zaštite okoliša, o raspodjeli prihoda te suradnji svih razina vlasti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?