ŽESTOK ODGOVOR

HNS BiH odgovorio SDA: "Osamnaest unitarističkih zahtjeva za nastavak diskriminacije kojima "spašavaju" BiH"

dragan čović
Armin Durgut/Pixsell
03.08.2021.
u 12:10

HNS BiH odgovorio je na unitarističke zahtjeve SDA priopćenjem koje prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

U trenucima kada u Bosni i Hercegovini postoji nikad veća potreba za snažnim dijalogom zbog svih otvorenih političkih pitanja oko reformi izbornog zakonodavstva, ali i novonastalih političkih okolnosti nastalih nametanjem odredbi od strane bivšeg Visokog predstavnika, SDA je izbacila svojevrsni unitaristički manifest.

Vruće bosanskohercegovačko ljeto očito je inspiriralo, predstavnike SDA da prezentiraju 18 zaključaka kojima, vjerovali ili ne, opet „spašavaju“ Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatski narodni sabor BiH odbacuje nastojanja SDA da Sporazum iz Mostara eliminira iz svih budućih razgovora koje je upravo predsjednik SDA potpisao u lipnju prošle godine.

Ako gospodinu Izetbegoviću etička načela pridržavanja dogovorenog i potpisanog Sporazuma predstavljaju mrtvo slovo na papiru, svjedocima istog Sporazuma (svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u BiH) etika i diplomatska kultura ne dozvoljavaju ignoriranje nečega što su vlastitim imenima parafirali.

Prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH koji su dostavili predstavnici SDA je prijedlog koji ne rješava apsolutno niti jedno otvoreno političko pitanje te dodatno stvara okvir za stvaranje jednonacionalne bošnjačke političke i institucionalne diskriminacije i dominacije.

Očekujemo snažnu uključenost i maksimalnu ozbiljnost u žurnom vremenu, ukoliko su predstavnici SDA doista ozbiljni politički dužnosnici.

Pozdravljamo pozive na jačanje predstavničke demokracije na što predstavnici HNS-a već dva desetljeća konstantno pozivaju – temelj predstavničke demokracije ogleda se kroz legitimno političko predstavljanje kao izraz političke volje u skladu s Ustavom iste zemlje – Ustav BiH jasno, koncizno i nedvosmisleno prepoznaje konstitutivne narode kao temelj političkog, društvenog i svakog drugog života u Bosni i Hercegovini u ključnim institucijama na svim razinama vlasti.

Jednako važno, želimo jasno osuditi konstantne pritiske na pravosudni sustav kojeg „duboka država“ nastala u paraobavještajnim i političkim bošnjačkim krugovima vrši udarima na rad glavne tužiteljice.

Demokratska društva ne smiju podleći pritiscima određenih krugova koji žele potpunu kontrolu nad trećim stupom vlasti dovodeći u životnu opasnost predstavnike pravosuđa što je nedopustivo i takvo što traži konkretne reakcije svih relevantnih institucija koje moraju zaštititi rad pravosuđa i omogućiti potpunu transparentnost, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

Ključne riječi
HNS

Komentara 1

LO
lokve
14:07 03.08.2021.

Zato i služi OHR jer uvije jedan u klin drugi u ploču, a pošto kaskamo za Ebropom dobro je da je Nijemac tu. Ovi koji kače Balkan Hrvatska Mađarska Rumunija Bugarska vide Evropu sano na karti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije