PSBiH

Hitna sjednica Zastupničkog doma BiH o izmjenama Izbornog zakona

Zastupnički dom bih
Fena
29.12.2023.
u 07:45

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Herecgovine zakazana je za danas, s jednom točkom dnevnog reda - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predlagači zakona su zastupnici SDA - Šerif Špago, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Nermin Mandra i Midhat Čaušević, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Pijedlogom je predviđena integracija izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija kako bi bile spriječene eventualne izborne prevare - uvođenje elektronske identifikacije birača otiskom prsta i optičko čitanje glasačkih listića. Također, predviđeno je i da, s ciljem sprečavanja zlouporabe biračkih odbora, biračke odbore bira Središnje izborno povjerenstvo BiH putem javnog poziva, a da stranke mogu imati maksimalno jednog člana.

Dva dana uoči sjednice Parlamenta održan je i sastanak članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i izaslaničkih klubova u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema priopćenju Parlamentarne skupštine BiH, članovi SIP-a kazali su da nakon što se donese odluka o izmjenama Izbornog zakona BiH, spremni su intenzivirati aktivnosti na uvođenju novih tehnologija radi efikasnijeg, sigurnijeg i vjerodostojnijeg izbornog procesa. Takođe su kazali da nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH treba provesti pilot-projekt uvođenja novih tehnologija na 165 biračkih mjesta u deset općina u BiH, koji bi bio proveden na dobrovoljnoj osnovi.
 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?