dvije godine od imenovanja

Herceg: Znali smo da neće biti lako, ali postigli smo veliki uspjeh

25.09.2017.
u 16:43

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u protekle dvije godine ostvarila je vrlo dobre rezultate što u svakodnevnom životu mogu vidjeti svi oni koji su objektivni promatrači, izjavio je predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.

Vlada HNŽ-a u ponedjeljak je održala 57. sjednicu kojom je obilježila dvije godine od imenovanja, a nakon sjednice Herceg se obratio predstavnicima medija.

- Prilikom preuzimanja dužnosti znali smo da neće biti lako, ni da rezultati neće doći preko noći. Nisam se mnogo osvrtao na ono što smo zatekli, no neke prije nas stvorene dubioze dobrim dijelom su usporile brzinu realiziranja svih naših planova i programa - kazao je Herceg.

Po njegovim riječima, prvi cilj njegove vlade bilo je rješavanje zatečenih dubioza, stabiliziranje proračuna i uvođenje reda u javne financije.

- S pravom možemo kazati kako smo na tom planu postigli najveći uspjeh koji nam je omogućio da proračun za 2017. godinu po prvi put od kako postoji Županija ima razvojnu dimenziju - istaknuo je.

Dodao je kako je od početka mandata Vlada opredijeljena za ostvarivanje dijaloga sa socijalnim partnerima te se u skladu s time danas sva pitanja rješavaju kroz dijalog, na obostrano zadovoljstvo.

Herceg se pohvalio da je riješeno pitanje tehnološkog viška i organizacijskih shema u školama, pa je tako 130 učitelja, nastavnika i profesora ove godine dobilo ugovore na neodređeno u osnovnim i srednjim školama HNŽ-a.

Naglasio je da je velika pažnja posvećena rješavanju ranije pokrenutih radno-pravnih sporova.

- Svima smo ponudili korektan prijedlog za sklapanje izvansudskih nagodbi, a u tri godine isplatiti ćemo više od 10 milijuna maraka na ime izvršni sudski presuda - kazao je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Po njegovim riječima, obveze iz županijskog proračuna uredno se servisiraju, plaće se isplaćuju do desetog u mjesecu, a u ovogodišnjem županijskom proračunu po prvi put su osigurana sredstva za poticanje zapošljavanja djece poginulih branitelja, za poticaje gospodarstvu, turizmu i poljoprivredi.

Vlada HNŽ, također, ove godine subvencionira rad Zračne luke Mostar koja, po Hercegovim riječima, ima potencijal i važnu ulogu u snažnijem gospodarskom razvitku HNŽ-a.

Herceg je ocijenio kako je najveći uspjeh Vlade usvajanje Zakona o zaštiti obitelji s djecom i osiguravanje financijskih instrumenta za njegovu provedbu.

- Primjena Zakona o zaštiti obitelji s djecom počinje 1. listopada i na godišnjoj razini spremni smo osigurati oko 5,5 milijuna maraka za njegovo servisiranje, odnosno provedbu - naglasio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Kao uspjehe svog kabineta Herceg je istaknuo i Program stjecanja prvoga radnog iskustva u okviru kojeg će u javna tijela biti primljeno stotinu vježbenika, zatim stipendiranje 1500 studenata, angažman na sufinanciranju asistenta u nastavi, a kada su u pitanju buduće aktivnost, Herceg je kazao kako će Vlada HNŽ-a fokusirati na stvaranje preduvjeta za snažniji gospodarski razvitak koje će generirati otvaranje novih radnih mjesta.

- Uz donošenje strateško-planskih dokumenata, pri čemu mislim na Strategiju razvitka i Nacrt i Prostornog plana HNŽ, preduvjet tomu je i poboljšanje zakonskoga okvira u brojnim područjima, a posebice u dijelu koji se odnosi na razvitak gospodarstva i kvalitetu obrazovanja, te na stvaranja poveznice između ta dva područja koja će omogućiti školovanje za posao, a ne za domaće službe za zapošljavanje ili tržište radne snage država Zapadne Europe - istaknuo je.

Pohvalio se i suradnjom s lokalnim vlastima, istaknuvši kako u svakoj općini HNŽ-a postoje projekti koji se realiziraju zajedničkim snagama na korist samih građana.

- Nije sve uvijek idilično u radu Vlade, ali je činjenica kako sva otvorena pitanja i prijepore na koje naiđemo rješavamo kroz dijalog, dogovore i postizanje konsenzusa - zaključio je predsjednika Vlade HNŽ-a.

Osvrnuo se i na kritike koje je na rad Vlade HNŽ-a uputila nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI), ocijenivši ih "neozbiljnim i relevantnim".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?