"Lipanjske zore 2019"

Herceg: HVO, HZ-HB i HR-HB značile su opstanak i ostanak Hrvata u BiH

Foto: Stojan Lasić
1/14
23.06.2019.
u 08:51

Herceg je posebno naglasio kako je HVO održao ključnu ulogu u opstanku i opstojnosti cjelovite BiH iako, kako je kazao ''neki to žele zanijekati i izbrisati''

Svečano je obilježena 27. obljetnica akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve "Lipanjske zore 2019" u subotu popodne u Mostaru.

U mostarskoj katedrali u 18 sati održana je misa za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, nakon čega je uslijedio mimohod s ratnim zastava, od katedrale do Trga Hrvatskih velikana gdje su brojna izaslanstva polaganjem vijenca i paljenjem svijeće, odali počast preminulim braniteljima.

Među brojnim izaslanstvima, ovoj obljetnici nazočili su dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, a nazočnima se obratio predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije Nevenko Herceg, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

„Ovogodišnje lipanjske svečanosti, kao i svaki lipanj, vraćaju naše misli na lipanj 1992., ispunjavajući nas s jedne strane ponosom i divljenjem zbog sloge, ustrajnosti i zajedništva hrvatskog naroda i Hrvatskog vijeća obrane, a s druge strane tugom za našim poginulim braniteljima – hrvatskim vitezovima koji su svoje živote ugradili u obranu svojih obitelji, svoga doma, Naroda i Domovine“, kazao je Herceg.

„Upravo sloga, ustrajnost i zajedništvo hrvatskog naroda u vrijeme Domovinskog rata bile su jamac našeg opstanka čak i onda kada smo se suočili s agresijom“, naglasio je.

Herceg je istaknuo kako je: „Hrvatski narod opstao samo na onim prostorima BiH gdje je bilo ustrojeno Hrvatsko vijeće obrane, i to ne samo kao oružana snaga, nego i kao najviše izvršno i upravno tijelo hrvatskog naroda u to vrijeme“!

Onomu tko je sudionik tih vremena i onomu tko iole razumije našu nedavnu prošlost nije teško odgovoriti na pitanje što su za hrvatsko narod i BiH značili HVO, HZ-HB i HR-HB?Značile su opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH. To nitko nikakvim političkim spinovima ne može izbrisati'', istaknuo je Herceg.

Na kraju, Herceg je posebno naglasio kako je HVO održao ključnu ulogu u opstanku i opstojnosti cjelovite BiH iako, kako je kazao ''neki to žele zanijekati i izbrisati''.

„Našim zajedništvom, ali i u suradnji s drugima, možemo ostvariti bolju budućnost našeg naroda, ali i ove zemlje. Ova zemlja ima budućnost samo ako bude uređena i po mjeri hrvatskog naroda. Neki to još uvijek ne razumiju ili pak ne žele razumjeti, ali vremenom hoće - ne zbog nas nego zbog njih samih. Ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH naša je sveta obveza i dužnost kako bi generacijama koje dolaze ostavili opipljiv trag o borbi i žrtvi njihovih očeva i djedova“, zaključio je Herceg.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
14:13 23.06.2019.

Kome to oni prodaju uda pod bubrega, ni Osmanlijama za vrijeme njihove skoro peto vjekovne vladavine nije za rukom pošlo iseliti toliko Hrvata iz Bosne kao što su to oni učinili

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?