Federacija BiH

Helezova revizija neosnovano iz prava izvela 1500 branitelja

08.06.2016.
u 10:00

Kako je intenzitet izvođenja branitelja iz prava drastično smanjen, svjedoči podatak prema kojem je u prva 4 mjeseca ove godine iz prava izveden samo jedan korisnik braniteljsko-invalidske zaštite, i to iz SBŽ. Najnoviji podaci Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja pokazuju kako je revizorski tim, koji pregleda dokumentaciju branitelja, samo u ovom razdoblju ustvrdio kako je prethodna revizija, provedena pod palicom bivšeg SDP-ova ministra Zukana Heleza, neosnovano iz prava izvela 162 branitelja.

Tako je za te 162 osobe, kojima je Helezova revizija dodijelila tzv. FMB 2 obrazac (izvođenje iz prava), u proteklom razdoblju dodijeljen obrazac FMB 1 (uspješno obavljena revizija). Dodatno, revizorski tim samo je u prva 4 mjeseca ustvrdio 1101 tužbu zbog neosnovanog izvođenja iz prava.

Prema podacima Ministarstva, od početka revizije čak 1558 branitelja vraćeno je u pravo. To znači da je Helezova revizija neosnovano izvela iz prava više od 1500 osoba, piše “Dnevni avaz”.

S druge strane, najaktualniji podaci Federalnog ministarstva pokazuju da je reviziju prošlo 99.879 branitelja, dok je za 4026 ustvrđeno da su lažni branitelji. Ovaj broj, kada je riječ o izvođenju iz prava, nije konačan jer se za svaki predmet vode upravni postupci.

Iz Odjela za upravno rješavanje ministra su izvijestili da su do ovog trenutka riješili 1355 predmeta te donijeli konačne odluke o ukidanju priznatih prava. To znači da je definitivno iz prava izvedeno 1355 osoba.

U 2015. u prvostupanjskom postupku iz prava je izvedeno oko 50 osoba. Kada je riječ o ukupnom broju, za 928 ih je utvrđeno da im je i prije ove kontrole prestalo pravo na braniteljsko-invalidsku zaštitu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije