Skupština HAZU-a BiH poručila

HAZU BiH će se suprotstaviti centralizmu i unitarizmu

Akademici HAZU BiH
Foto: VL FOTO
27.09.2014.
u 12:22

Ante Mišković novi predsjednik Skupštine

U Mostaru je jučer održana druga sjednica Skupštine Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini. Na dnevnom redu se nalazilo devet točaka. Ova institucija, koja je osnovana prije tek nekoliko mjeseci, jučer je dobila prvog predsjednika Skupštine. Na ovu dužnost je izabran akademik Ante Mišković koji jučer zbog bolesti nije mogao nazočiti sjednici. - Moj otac je počašćen na ukazanom povjerenju za izbor predsjednika Skupštine i žao mu je što nije mogao nazočiti sjednici - rekao je njegov sin Josip Mišković koji je u ime svoga oca preuzeo i povelju koja se uručuje članovima HAZU-a BiH.

Izbor tajnika

Na dnevnom redu sjednice našao se i izbor tajnika šest postojećih razreda HAZU-a, a koja ukupno broje 22 člana. Tako je za najmasovniji razred, razred društvenih i humanističkih znanosti izabran tajnik razreda Frano Ljubić, za tajnika razreda biotehničkih i prirodnih znanosti akademik Julijan Grbelj, razreda tehničkih znanosti akademik Dragan Čović, razreda medicinskih znanosti akademik Zdenko Ostojić, razreda filološke znanosti i književnosti akademik Šimun Musa te razreda umjetnosti akademik Vlatko Filipović. Govoreći o razdoblju između dvije sjednice Skupštine, predsjednik HAZU-a BiH akademik Jakov Pehar je rekao kako je institucija smještena u prostoru kampusa Sveučilišta u Mostaru, a posebno je zahvalio predsjedniku HDZ-a BiH i HNS-a Draganu Čoviću i rektorici Sveučilišta u Mostaru Ljerki Ostojić na pomoći u ovome procesu. Čović je poručio kako će se u idućih godinu dana uložiti napori kako bi HAZU BiH dobio svoje trajne prostorije, a svi sugovornici su se složili da prostorije u kojima sada djeluje Akademija su odgovarajuće. Izražena je nada kako će se iduća sjednica Skupštine HAZU-a BiH održati u prostorijama Akademije.

Plan rada

Program rada Akademije, o čemu se na jučerašnjoj sjednici mnogo govorilo, sadrži brojne stavke. Rješenje pitanja financiranja Akademije, donošenje brojnih pravilnika koji se odnose na sistematizaciju, plaće, izdavaštvo, organiziranje Akademije kao znanstvene javne ustanove samo su neke od stavki koje treba realizirati u budućem razdoblju. Najavljeno je kako će HAZU BiH organizirati javne rasprave o temi visokog i srednjeg obrazovanja, voditi brigu o kulturnoj baštini Hrvata u BiH, objavljivati rezultate istraživanja i umjetničkog stvaralaštva, suprotstaviti se pojavama unitarizma, centralizma, rasizma i vjerskog fanatizma.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije