Zbog zdravlja

Haaški sud pušta Šešelja na privremenu slobodu

Vojislav Šešelj
Foto: Screenshot Youtube
06.11.2014.
u 21:18

Zbog dramatičnog pogoršanja zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja, Haaški sud spreman je privremeno ga pustiti na slobodu kako bi izbjegao mogućnost da umre u pritvoru u Scheveningenu

Sudsko vijeće Haaškog suda odobrilo je privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu. U odluci suda obrazlaže se kako je vijeće Šešelja spremno pustiti na slobodu zbog pogoršanja njegova stanja. Šešelju se želi omogućiti da primi zdravstvenu njegu na prikladnom mjestu, osiguravši pritom sigurnost svjedoka te integritet cijelog procesa, navodi se u odluci.

Pritom se poziva na članak 65. sudskog pravilnika prema kojem se osobi protiv koje se vodi proces može odobriti privremeno puštanje na slobodu pod uvjetom da se time ne ugrožavaju žrtve ili svjedoci.

Uvjeti Šešeljeva privremenog puštanja na slobodu, prema pisanju B92, podrazumijevali bi kućni pritvor, policijsku pratnju prilikom kretanja iz medicinskih razloga, zabranu komunikacije sa žrtvama u vezi s njegovim slučajem, zabranu javnog razmatranja njegova slučaja, a spominjala se i zabrana sudjelovanja u "političkom životu", kao i oduzimanje putovnice.

Podsjetimo, zbog dramatičnog pogoršanja zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja, Haaški sud najavio je da ga je spreman privremeno pustiti na slobodu kako bi izbjegao mogućnost da umre u pritvoru u Scheveningenu, a Vlada Srbije dala je uvjetna jamstva za puštanje Vojislava Šešelja na prijevremenu slobodu. Ta jamstva podrazumijevat će, kao i u srpnju ove godine, da se Šešelj u pravno obvezujućoj formi izjasni kako će poštovati sve uvjete za svoje puštanje na slobodu koji budu dogovoreni ili koje odredi sudsko vijeće Tribunala.

Srbijanski mediji proteklih dana objavili su da Šešelj ima metastaze na jetri, a sudsko vijeće u jučerašnjoj pisanoj odluci ne govori o takvom teškom zdravstvenom stanju Vojislava Šešelja, no ipak napominje da je "primilo dodatne povjerljive informacije, čija je suština već objavljena u javnosti, koje upućuju na pogoršanje zdravlja optuženog".

"S obzirom na taj razvoj događaja i da bi se izbjeglo najgore, Vijeće razmatra mogućnost da optuženog privremeno pusti na slobodu kako bi mu bila pružena njega u najboljem mogućem okruženju, a da se pritom osigura sigurnost svjedoka i integritet postupka", piše u nalogu sudskog vijeća od prije dva dana kojim se pozivaju Nizozemska i Srbija da iznesu mišljenje o mogućnosti privremenog puštanja Šešelja na slobodu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije