O dramatičnoj akciji

GSS-ovac o spašavanju Hrvatice na planini: 'Velež je gromada, ona je bila mala crvena točkica'

velež spašavanje Hrvatice
Screenshoot
30.05.2023.
u 08:41

- Kad smo je vidjeli, ona je doslovno bila crvena točkica. Nije nam bilo svejedno. Tako zahtjevne akcije vježbe nismo imali - rekao je Burić te potvrdio da u 20 godina nije doživi takvo spašavanje

O dramatičnoj akciji spašavanja hrvatske planinarke iz Zagreba (62) koja je pala i udarila u stijenu na Veležu kod Mostara te 12 sati visjela s litice, za Dnevnik RTL-a je komentirao GSS-ovac iz Mostara Amer Burić koji je sudjelovao u akciji.

Tvrdi da je sreća u nesreći bila je ta što je njihov tim tog jutra imao vježbe, te su bili na okupu.

- Potrefilo se, imali smo taj dan internu vježbu i bili smo u lokalitetu Ruišta. Ali u trenutku kad smo dobili poziv, nismo imali opremu za tako zahtjevno spašavanje. Morali smo ići po nju - rekao je Burić.

Za stijenu na Velež kaže da je "gromada". 

- Kad smo je vidjeli, ona je doslovno bila crvena točkica. Nije nam bilo svejedno. Tako zahtjevne akcije vježbe nismo imali - rekao je Burić te potvrdio da u 20 godina nije doživi takvo spašavanje, prenosi 24sata.hr

'Najviše smo se bojali da ne počne grmjeti i sijevati...'

Stigla su i dva helikoptera, ali spasioci nisu mogli na stijenu dok su helikopteri u blizini kako se stijene ne bi obrušavale na njih.

- Relativno smo kasno ušli u stijenu, oko šest sati smo bili kod nje: Trebalo nam je pet sati za to. Možda smo mogli i prije stići, ali to je bilo nemoguće jer je i helikopter nadlijetao pokušavali su spustili vitlo, ali i to je bilo nemoguće - rekao je.

Prvi čovjek kod unesrećene stigao je oko šest sati, bila je u relativno potresenom stanu. 

- Imala je jake bolove u grudnom košu, boljela ju je noga - kaže Burić.

Spasioci su se najviše bojali grmljavine i sijevanja, imali su puno sajli, a u akciju je stiglo 99 spasitelja. Na samoj stijeni bilo je njih desetak. 

- Nije moglo biti više spasitelja na stijeni jer su sidrišta jako mala, kao i police na stijeni na kojima smo bili. Najviše smo se bojali da ne počne grmjeti i sijevati jer smo imali sajle koje privlače gromove - rekao je Burić.

'Svjesna je i izvan životne opasnosti

Žena je zadobila teške tjelesne ozljede.

- Utvrđene su povrede grudnog koša, serijski prijelom rebara, pneumotoraks. Pacijentica je adekvatno tretirana. Ona je stabilno, svjesna i izvan životne opasnosti - rekao je Zlatko Guzin, ravnatelj Regionalne bolnice Safet Mujić za Novu TV.

Mogla je lako izgubiti i glavu jer riječ je o jednoj od najzahtjevnijih staza.

- Nesreće se događaju neiskusnima ili najiskusnijima. Oni neiskusni podcijene planinu jer nemaju iskustvo koje im treba za siguran boravak, dok ovi najiskusniji precijene sebe. Postanu imuni na opasnost i onda se u neko vrijeme opuste. Na nama je da podižemo tu svijest -  objasnio je Josip Drmać, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Prenj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?